Na romanje v meko ali hadž se vsako leto odpravi okoli tri milijone muslimanov. Foto: EPA
Na romanje v meko ali hadž se vsako leto odpravi okoli tri milijone muslimanov. Foto: EPA

Novi humani koronavirus iz skupine Betakoronavirusov se je prvič pojavil ravno v Savdski Arabiji aprila 2012. Zaradi okužbe s smrtonosnim virusom je v državi umrlo 38 ljudi.

Ministrstvo za zdravje je med drugim izdalo opozorilo, naj bolni in starejši ljudje prestavijo romanje, tisti, ki bodo obiskali Sveto mošejo Masjid Al Nabawi, pa naj bodo še posebej pazljivi na osebno higieno. Pri kihanju naj si z robčkom pokrijejo usta, svetovali so jim tudi, naj razmislijo o cepljenju, piše BBC.

Bližnjevzhodni respiratorni sindrom - mers (ang. Middle East respiratory syndrome) spada v isto skupino virusov kot sars.
"Nov koronavirus je zelo podoben virusu sars in drugim prehladnim virusom, kar pomeni, da je virus že dobro prilagojen na človeka kot gostitelja, osnovno znanje o novem koronavirusu pa je zelo pomanjkljivo," je pred časom opozarjal Inštitut za varovanje zdravja.

Virus prenosljiv tudi med ljudmi

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je maja letos objavila informacijo, da se koronavirus prenaša tudi s človeka na človeka. Vstopne točke novega humanega koronavirusa (nCoV – EMC) so dihalne poti. Prvi znaki okužbe so povišana telesna temperatura, kašelj in težave pri dihanju (tudi pljučnica). Pri nekaterih bolnikih se pojavi odpoved ledvic.

WHO je do zdaj potrdil 80 primerov okužb in 44 smrtnih žrtev po vsem svetu.