Javnost zahteva pravico za umor Hašokdžija. Foto: Reuters
Javnost zahteva pravico za umor Hašokdžija. Foto: Reuters
Gina Haspel je v Turčijo prispela v torek. Foto: Reuters
Zadnji posnetek Hašokdžija, ko vstopa v savdski konzulat v Carigradu. Foto: Reuters
Savdski tožilec priznal umor Hašokdžija

Dokaze za to naj bi priskrbela posebna savdsko-turška enota, navaja savdska televizija Al Ekhbarija. Ob tem poroča še, da tožilstvo že zaslišuje osumljence.
Uradna savdska tiskovna agencija (SPA) poroča, da je savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman danes predsedoval prvemu sestanku odbora za reformo državnih obveščevalnih služb, ki je bil vzpostavljen po Hašokdžijevem umoru.

Savdska Arabija je po umoru odpustila dva ključna prestolonaslednikova svetovalca in aretirala 18 ljudi.

Princ Mohammed je v sredo dejal, da bo kaznoval odgovorne, a viri iz turških varnostnih sil navajajo, da je celotno operacijo vodil prestolonaslednikov svetovalec.

Hašokdžijev najstarejši sin Salah je z družino zapustil Savdsko Arabijo. Po preklicu prepovedi potovanj se je družina odpravila v Washington.

Haspelova slišala posnetek umora
Medtem je direktorica ameriške obveščevalne agencije Cia Gina Haspel med obiskom v Turčiji poslušala zvočni posnetek, na katerem naj bi bil posnet Hašokdžijev umor.

Viri so posnetek označili kot "prepričljiv" in bi lahko okrepil pritisk na ZDA, da od Riada zahteva odgovornost za umor znanega kritika Savdske Arabije.

Kmalu po umoru novinarja 2. oktobra so turški mediji navajali uradnike, ki so povedali, da imajo zvočni posnetek zaslišanja Hašokdžija in njegove smrti. Podrobneje o vsebini niso govorili, niti o tem, kje so ga dobili.

Turški mediji sicer skoraj vsakodnevno objavljajo podatke, ki curljajo o preiskavi, in podrobnosti o domnevnih posnetkih.

Da je direktorica Cie poslušala posnetek, sta potrdila tako Washington Post, za katerega je pisal umorjeni novinar, kot tudi agencija Reuters. Uradna Ankara poročil še ni komentirala.

Turški provladni mediji so že v sredo poročali, da so turški obveščevalci s Haspelovo delili vse informacije o umoru savdskega novinarja, tudi video- in zvočne posnetke.

Riad umor potrdil
Direktorica Cie je v Turčijo prišla v torek, potem ko je Riad po tednih zanikanj v soboto priznal, da je bil 59-letni Hašokdži ubit na konzulatu. Po trditvah Riada sicer po nesreči v pretepu. Dan pozneje je zunanji minister kraljevine potrdil, da je bil umorjen v "malopridni operaciji".

Turški preiskovalci pa so sporočili, da so Hašokdžija na konzulatu mučili, ubili in razkosali.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na podlagi preiskave turške policije v torek zatrdil, da je šlo za skrbno načrtovan umor, in zahteval izročitev 18 osumljencev, ki naj bi jih pridržali v Savdski Arabiji, za sojenje v Turčiji. Kje je truplo novinarja, še ni znano.

Savdski tožilec priznal umor Hašokdžija