Schwarzenegger se je s predlogom splošnega zdravstvenega zavarovanja močno oddaljil od socialno nezavedne republikanske stranke. Foto: Reuters
Schwarzenegger se je s predlogom splošnega zdravstvenega zavarovanja močno oddaljil od socialno nezavedne republikanske stranke. Foto: Reuters
Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger, tudi sam priseljenec, se je z drugim mandatom le zavzel za priseljence. Foto: Reuters

Le tri dni po prisegi drugega mandata je "guvernator" tako naredil korak pri izpolnjevanju svojih obljub, da bo njegova politika tokrat bolj sredinska.

Najprej bo poskrbel za otroke
Njegov program predvideva zdravstveno zavarovanje za vse prebivalce Kalifornije, tudi za tistih 6,5 milijona Kalifornijcev, ki si tega doselj niso mogli privoščiti, najprej pa namerava zavarovati vse otroke, ne glede na priseljenski status, kar bo plačano iz državnega in zveznega programa. To pa ne ustreza nasprotnikom nezakonitega priseljevanja v ZDA.

Schwarzenegger je dejal, da ni več vprašanje, ali ljudi zavarovati ali ne, ampak je lahko vprašanje le, kako to storiti stroškovno najbolj učinkovito.

Nadomestila za reveže
Guvernerjev program predvideva, da za splošno zdrvastveno zavarovanje prispevajo vsi - od zdravnikov, bolnišnic, zavarovalnic, delodajalcev in delavcev, za kar bodo vsi deležni tudi nekaj spodbud.

Schwarzenegger bi rad uvedel tudi državna nadomestila za reveže. Delodajalci z najmanj desetimi zaposlenimi bodo morali tem omogočiti zavarovanje ali pa plačevati v državni sklad štiri odstotke denarja, predvidenega za plače.

Zavarovalnice ne bodo več smele zavračati zavarovanja bolnim, bolnišnice pa bodo prispevale štiri odstotke od svojega prihodka. Schwarzenegger je o uspehu svojega velikopoteznega načrta prepričan, saj naj bi z njim na leto v državi prihranili 10 milijard dolarjev za stroške zdravljenja.