Predsednik največje opozicijske stranke želi pokazati, da ni le ona nova sila stranke. Foto: www.hrt.hr
Predsednik največje opozicijske stranke želi pokazati, da ni le ona nova sila stranke. Foto: www.hrt.hr
Hrvaški sabor
V saboru sedi 151 poslancev. Foto: RTV SLO

Glavni temelji strankinega programa z imenom Nova moč so boj proti korupciji, zdravstvena, socialna in izobraževalna politika ter gospodarski razvoj. Kot je dejal predsednik stranke Zoran Milanović, posameznik lahko stori veliko, toda ekipa zmore vse. Največja opozicijska stranka na volitvah računa na zmago nad vladajočo demokratsko stranko (HDZ).

Ob tem je predstavil tudi nova imena v stranki.V ekipi so med drugim profesor splitske ekonomske fakultete Branko Grčić, ki velja za najresnejšega kandidata za gospodarskega ministra. Doslej je vodil delovno skupino hrvaških pogajalcev za poglavje o regionalnih politikah in koordinacijo strukturnih elementov z EU-jem. Znana imena so tudi zdravnika Biljana Borzan in Željko Jovanović ter agronom Damir Rimac. Ekipo 20 kordinatorjev volilinih štabov in avtorjev strankinih politik je predstavil Milanović, ki je nasledil za rakom umrlega Ivico Račana.

Poslanec Neven Mimica, ki je sicer že pred konvencijo predstavil poglede stranke na energetsko politiko, je napovedal, da se bo stranka zavzemala za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v zvezo Nato.

Na konvenciji je sodelovalo okoli 2.500 delegatov in okoli 1.000 gostov. Pred volitvami naj bi se SDP bolj ukvarjal s predstavitvijo svojega programa kot pa s kritiko dosedanje oblasti HDZ-ja, pred katerim v zadnjih štirih mesecih po javnomnenjskih anketah SDP trdno vodi, kar se je pokazalo tudi na današnji konvenciji.

Ob začetku so se z minuto molka poklonili enajstim umrlim gasilcem. Prav zaradi tragedije gasilcev na Kornatu so iz HDZ-ja sporočili, da bodo začasno ustavili vse predvolilne dejavnosti. V okviru tega so odpovedali današnje zborovanje v Virovitici, ki naj bi prav tako pomenilo vstop v zadnje obdobje sklepnega boja pred novembrskimi volitvami.