Pozdrav četam. Foto: Reuters
Pozdrav četam. Foto: Reuters

To je po mnenju poznavalcev nov dokaz, da se v Severni Koreji resno pripravljajo na prenos oblasti.

Kot je poročala japonska tiskovna agencija Kjdo, bo Kim Džong Un na zasedanju delegatov vladajoče stranke prihodnji mesec po pričakovanjih izvoljen v centralni komite partije. Kim mlajši naj bi postal tudi član prezidija politbiroja, kar naj bi se zgodilo na zasedanju centralnega komiteja, ki naj bi se sestal kmalu po zasedanju delegatov.

Kjodo, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, je tudi poročal, da naj bi se vladajoča delavska stranka leta 2012 sestala na kongresu, na katerem naj bi bil Kim Džong Un uradno imenovan za naslednika Kim Džong Ila.

Šele tretje srečanje komunistične partije
68-letni "dragi vodja", ki ga je leta 2008 zadela kap, je za svojega naslednika izbral najmlajšega sina. Kim Džong Il ima številne uradne nazive, med drugim je generalni sekretar vladajoče stranke in trenutno edini član prezidija politbiroja.
Septembrsko srečanje delegatov komunistične partije, ki so ga v Severni Koreji napovedali junija, bo šele tretje od ustanovitve komunistične države leta 1948. Kot kaže, bo to najpomembnejše srečanje partije po letu 1980, ko so na zasedanju vseh članov stranke objavili, da bo Kim Il Sunga po njegovi smrti nasledil Kim Džong Il.