Prva moža Rusije - se njune poti počasi razhajata? Foto: EPA
Prva moža Rusije - se njune poti počasi razhajata? Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Ruski predsednik počasi le dobiva pogum in se upira svojemu mentorju. Foto: EPA
Se na obzorju Kremlja napoveduje spor? Foto: EPA

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v ponedeljek praznoval prvo leto na oblasti. Prvo leto njegovega predsedovanja je zasenčila gospodarska kriza, ki je močno prizadela tudi Rusijo. Vztrajno usihanje finančnih zalog je na dve nasprotujoči si strani postavilo vplivno skupino vojaških uradnikov, zbranih okoli premierja Vladimirja Putina, in skupino ekonomskih liberalcev, ki podpirajo predsednika Medvedjeva. Oba se bojujeta za premoč v državi.

Svetovna gospodarska kriza je v Rusiji povzročila padec vrednosti delnic za skoraj 80 odstotkov od najvišje dosežene vrednosti, vrednost rublja vztrajno pada, trda pa prede tudi desetim največjim ruskim milijarderjem, ki so lani izgubili kar 150 milijard dolarjev.

Putin ujet med dve struji
Hitro izginotje ruskega bogastva je dve kremeljski struji postavilo na dva različna bregova in se je premier Putin znašel v neprijetnem položaju. Kot nekdanji agent skrivne službe KGB ima na svoji strani skupino vojaških uradnikov, imenovano tudi siloviki, po drugi strani pa je zavezan manjši skupini liberalcev iz njegovega rojstnega Sankt Peterburga, kar mu zmanjšuje ugled, poleg tega pa tudi ruši zavezništvo s predsednikom Medvedjevim.

"Putin je vedno deloval kot arbiter nad dvema glavnima klanoma - siloviki in racionalnimi ekonomisti," je za britanski Guardian povedal politični analitik Dmitrij Oreškin. "Zdaj so ga povlekli v spopad, kjer ga napadata obe strani. Siloviki mu očitajo, da je slabič in nesposoben uveljavljati svojo voljo, ekonomisti pa se vse bolj obračajo k zmernejšemu Medvedjevu," je še dodal Oreškin.

Medvedjev se počasi upira svojemu mentorju
Medvedjev, človek, ki ga je za svojega naslednika in zaveznika izbral Putin, počasi in previdno kritizira svojega mentorja. Potezo Medvedjeva številni analitiki razumejo kot uživanje v moči in pripravljenost na upor. Na zadnjem srečanju z gospodarstveniki je Medvedjev dejal, da je bil odgovor na gospodarsko krizo, ki ga je kot premier pripravil Vladimir Putin, nesprejemljivo počasen, saj je o reformah le govoril, dejanske uresničitve le-teh pa še ni bilo. "Medvedjev je zavohal moč, kar mu je izjemno všeč," je dejal analitik in nekdanji vladni svetovalec Mihail Deljagin in dodal: "Dobil je tiho soglasje administracije, da se poda v vojno s Putinovim aparatom".

Boj med obema stranema Kremlja je spodbudil govorice, da je Putin zaradi strahu, da bi postal tarča kritik javnosti, razmišljal celo o odstopu z mesta premierja. V takem primeru bi postal predsednik dume, spodnjega doma ruskega parlamenta, kot član stranke Združena Rusija.

Bo Medvedjev postal novi Attlee?
Čeprav 43-letni Medvedjev nima karizme, ki jo izžareva 56-letni Putin, pa politični analitiki poročajo, da Medvedjev počasi pridobiva avtoriteto, ki je še pred letom, ko je na mesto predsednika stopil kot Putinova marioneta, ni imel. "Za zdaj Medvedjev še lahko vstopi v sobo, polno guvernerjev, pa ga ne bo opazil nihče. A to spominja na besede Winstona Churchilla, ki je dejal, da se je na Downing Streetu 10 ustavil prazen taksi, iz njega pa je izstopil Clement Attlee. Ne pozabimo, da je Attlee pozneje premagal Churchilla," je za Guardian povedal Mihail Deljagin.

B. T.