Ameriška vojska bi jedrsko orožje uporabljala tudi pod zemljo. Foto: EPA
Ameriška vojska bi jedrsko orožje uporabljala tudi pod zemljo. Foto: EPA

Senatorji so s 53 glasovi proti 43 zavrnili dopolnilo, s katerim so želeli demokrati prepovedati vladno financiranje študije v okviru programa Robust Nuclear Earth Penetrator.

S tem bo projekt, ki so ga zaradi ostrih tujih in domačih kritik prekinili, naslednje leto upravičen do štirih milijonov dolarjev. Glavni pobudnik projekta je obrambni minister Donald Rumsfeld, ki naj bi celo osebno lobiral za finančno podporo, tudi sicer pa ima v sedanji administraciji dokaj močno podporo.

Dodatna sredstva tudi za Pentagon
Poleg štirih milijonov za študijo, ki jo bo opravilo ministrstvo za energijo, je administracija predsednika Georgea Busha kongres zaprosila za dodatnih 4,5 milijona, ki jih bo za razvoj orožja porabil Pentagon, vendar senat zakona še ni obravnaval.

Demokratska senatorka Dianne Feinstein je v obrazložitvi dopolnila dejala, da bo oživitev programa številne države spodbudila k razvoju lastnega jedrskega orožja. Dodala je, da po mnenju strokovnjakov ni mogoče zagotoviti čistega jedrskega napada brez smrtnih žrtev, veliko težav pa predstavlja tudi radioaktivno sevanje.