Šešelj je napovedal, da se bo na sojenju zagovarjal na poseben način oziroma tako, kot se ni še nihče. Foto: EPA
Šešelj je napovedal, da se bo na sojenju zagovarjal na poseben način oziroma tako, kot se ni še nihče. Foto: EPA
Sojenje Šešlju v Haagu

Namestnik sekretarja sodišča Robin Vincent je sodnika obvestil, da Šešelj ne želi priti na sodišče, zato mu je bil za zagovornika dodeljen Anglež David Hooper. Vincent je še dodal, da je Šešljevo stanje zaradi gladovne stavke, ki traja že tri tedne, slabše, kot je bilo v petek.

Vodjo Srbske radikalne stranke Vojislava Šešlja obtožnica bremeni zločinov proti človečnosti, med njimi pregonov, umorov, protizakonitih zapiranj ljudi, mučenj in deportacij ter sodelovanja pri skupinskih zločinskih dejavnostih med vojno na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini.

Skupinski zločini med letoma 1991 in 1995 so bili namenjeni predvsem trajni razselitvi nesrbskih prebivalcev z območij na Hrvaškem in v BiH-u, da bi bila ta ozemlja nato priključena novi srbski državi.

Za uvodno besedo zahteva tri ure
Šešelj, ki sicer zavrača katerega koli zagovornika, je že pred tem napovedal, da bo za uvodno besedo na začetku sojenja zahteval toliko časa, kot ga je imel nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević, kar je približno tri ure.

Gladovno stavka že več kot dva tedna
Šešelj je začel gladovno stavkati 11. novembra, stavkal pa bo, dokler ne bodo izpolnjene njegove zahteve. Želi si namreč neomejene obiske svoje žene Jadranke, registracijo svojih pravnih svetovalcev, zahteva pa tudi, da mu vse dokumente tožilstva dostavijo v srbskem jeziku. Predstavniki njegove stranke so poročali, da naj bi zaradi stavke izgubil 15 kilogramov.

Šešelj je v priporu že skoraj štiri leta, od takrat, ko se je februarja leta 2003 sodišču sam prostovoljno predal.

Sojenje Šešlju v Haagu