Izstrelitev severnokorejske rakete je razburila Varnostni svet, ki je že ukrepal. Foto: Reuters
Izstrelitev severnokorejske rakete je razburila Varnostni svet, ki je že ukrepal. Foto: Reuters

V izajvi je zapisano, da je Severna Koreja kršila resolucijo 1718, ki Pjongjangu prepoveduje poskusne izstrelitve balističnih raket in jedrskega orožja, zaradi česar so odbor ZN-a za sankcije pozvali, da proti državi sprejme dodatne ukrepe.

Osnutek izjave so poslali še devetim nestalnim članicam Varnostnega sveta, o njej pa bodo predvidoma glasovali v ponedeljek. Diplomati menijo, da bo izjava, ki so jo že podprle Kitajska, ZDA, Rusija, Nemčija, Velika Britanija, Francija in Japonska, takrat dobila podporo. "Menimo, da bo to jasno sporočilo," je dejala ameriška veleposlanica pri ZN-u Susan Rice. Podobno je dejal tudi francoski veleposlanik Jean-Maurice Ripert.

Sprva nasprotovanje Kitajske
Sprva se s sprejetjem izjave ni strinjala Kitajska, katere veleposlanik Žang Jesui je dejal, da je njegova država zahtevala "previden in proporcionalen osnutek". Kitajska je tudi nasprotovala sprejemu resolucije o Severni Koreji in vztrajala, da VS sprejeme predsedniško izjavo, ki predstavlja stališče predsednika sveta. Izjava je zato manj zavezujoča kot pa resolucija.

Za sprejem resolucije se je zavzemala predvsem Japonska, ki pa je po tem, ko je temu ostro nasprotoval Peking, svoje zahteve znižala.

M. R.