Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ne odstopa od stališča, da so pogajanja o iranskem jedrskem programu končana. Foto: EPA
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ne odstopa od stališča, da so pogajanja o iranskem jedrskem programu končana. Foto: EPA
Iran naj bi v Natancu namestil že okoli 7.000 centrifug za bogatenje urana, od katerih naj bi jih od začetka junija že delovalo najmanj 4.920. S tem pa je do zdaj po ocenah IAEA-ja proizvedel 1,4 tone obogatenega urana. Foto: EPA

"Na podlagi iranskih dokumentov zdaj želimo srečanje, da vidimo, kaj je Iran pripravljen storiti. Potem pa, kot je dejal predsednik Obama, če bo Iran odgovoril na naše zahteve na srečanju, bomo videli, kaj lahko nastane. Upamo, da se bo to zgodilo čim prej," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega State Departementa P. J. Crowley, ki je še v četrtek iranski predlog zavrnil kot nezadosten.

Crowley je ob tem poudaril, da nezanimanje Irana za pogovore o jedrskem programu še ni razlog, da bi zavrnili pogovore. "Če bomo imeli pogovore, bomo vrgli na mizo tudi jedrsko vprašanje in videli, kakšen bo odziv Irana," je še dodal.

Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija, ZDA in Nemčija že nekaj časa vabijo Iran za pogajalsko mizo. Iran sicer vztraja, da ima vso pravico do jedrske energije, tako kot vsaka druga država na svetu. Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej je v sredo na Dunaju dejal, da so se zadeve glede nadzora z Iranom ustavile.

IAEA je namreč konec avgusta predstavila poročilo, v katerem ugotavlja, da je Iran upočasnil proizvodnjo obogatenega urana v jedrskem centru Natanc, kjer so vgrajene centrifuge za bogatenje urana, in privolil v strožji nadzor nad spornimi dejavnostmi bogatenja.

Nad dogajanjem tudi budno oko Rusije
Premier Vladimir Purin je v petek opozoril na morebitno nevarnost napada na Iran ali na možnost novih sankcij za omejitev jedrskega programa.

Napad na Iran bi bil po Putinovih besedah zelo nevarno in nesprejemljivo dejanje, ki bi vodilo do "terorističnega izbruha".