Mount Everest je vabljiva točka za alpiniste, ki želijo stopiti na najvišjo točko na Zemlji. Foto: EPA
Mount Everest je vabljiva točka za alpiniste, ki želijo stopiti na najvišjo točko na Zemlji. Foto: EPA

V nedeljo sta na južnem pobočju Mount Everesta umrla 61-letni Nemec in 44-letni Južni Korejec, je sporočil predstavnik agencije Asian Trekking Ang Čerin Šerpa. "Z obžalovanjem sporočamo, da je na južni strani vrha Mount Everesta umrl Eberhard Schaaf iz Nemčije," je povedal Šerpa. Dodal je, da je umrl tudi Song Von Bin iz Južne Koreje, ki so ga pogrešali od sobote. Umrl naj bi na "Balkonu", ki je predel blizu vrha 8848 metrov visoke gore.

Predstavnik nepalskega turističnega ministrstva Tilak Pandey je sporočil, da je v nedeljo umrla tudi Kanadčanka nepalskega rodu.

Verjetno usodna višinska bolezen
Vzrok smrti je bil po mnenju zdravstvene ekipe himalajske reševalne zveze višinska bolezen. "Večina teh smrtnih primerov se zgodi zaradi hude višinske bolezni. Plezalci vso svojo energijo porabijo za vzpon in so med spustom že popolnoma izčrpani in izmučeni," je povedal Šerpa. Dodal je, da še vedno pogrešajo kitajskega plezalca in nepalskega gorskega vodnika.

VIŠINSKA BOLEZEN
Višinsko bolezen povzroči pomanjkanje kisika na veliki nadmorski višini. Z naraščanjem višine se zračni tlak znižuje, zrak postane redkejši in vsebuje manj kisika. Hitrejše in globlje dihanje poruši ravnovesje plinov v pljučih in krvi, poveča se alkalnost krvi in spremeni se ravnovesje soli in mineralov v telesnih celicah. To vpliva na delovanje številnih organov, predvsem pa na možgane, ki so za pomanjkanje kisika izredno občutljivi. Na višini 5500 metrov je v zraku pol manj kisika kot na morski gladini, na vrhu Mount Everesta pa tretjino normalne vsebnosti.

Na najvišji gori sveta se je v letošnji sezoni smrtno ponesrečilo že pet ljudi. Aprila sta na Everestu umrla nepalska plezalca. Eden izmed njiju je na višini 5900 metrov padel v razpoko na pobočju, drugi pa je v gorskem taboru umrl zaradi višinske bolezni.

V letošnji sezoni je uradno dovoljenje za vzpon na najvišjo goro sveta dobilo več kot 300 alpinistov iz 33 različnih ekip. V to številko niso všteti lokalni vodiči, ki pomagajo alpinistom kot nosači. Najbolj tragična sezona vzponov na Mount Everest je bila leta 1996, ko je umrlo 15 alpinistov, kar osem med njimi na isti dan.