Med severnokorejskimi vojaškimi vajami marca je prišlo do medsebojnega obstreljevanja. Foto: EPA
Med severnokorejskimi vojaškimi vajami marca je prišlo do medsebojnega obstreljevanja. Foto: EPA

Severna Koreja je svojo južno sosedo sicer opozorila na vojaške vaje, ki so se začele okoli 7. ure po srednjeevropskem času. Mediji poročajo, da naj bi Severna Koreja izstrelila približno 50 izstrelkov, nobeden pa ni padel v južnokorejsko morje.

"Naša vojska je v polni pripravljenosti," je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. "Če bo katera od granat pristala na naši strani meje, se bomo ostro odzvali," so še dodali, a se na vaje niso odzvali. So pa območje nadzorovala južnokorejska vojaška letala, ribiške ladje so pozvali k umiku, prebivalcem otokov Jeonpjong in Baengnjong pa so svetovali, naj zapustijo svoje domove.

Zadnje vojaške vaje vodile v obstreljevanje med stranema
Severna Koreja je podobne vaje izvedla že 31. marca, ko so številni topniški izstrelki padli tudi v južnokorejske vode. Južna Koreja se je odzvala z izstrelitvijo svojih topniških izstrelkov v severnokorejski del morja. Čeprav je bila strelska izmenjava omejena na morje, je zaostrila napetosti, ki so med državama še narasle po nedavni severnokorejski grožnji z novim jedrskim poskusom.

Kot piše BBC, bi lahko zadnje poteze Severne Koreje pomenile, da se Pjongjang pripravlja na jedrski poskus, to pa naj bi dokazovali tudi satelitski posnetki. Južnokorejska vojska je namreč poročala, da je zaznala povečano dejavnost na eni od jedrskih točk v Severni Koreji. Če se bo to res zgodilo, bo to četrti severnokorejski jedrski poskus, prve tri so izvedli leta 2006, 2009 in 2013.