Foto:
Foto:
Severna Koreja še rožlja z orožjem

Po jedrskem poskusu v začetku tedna so severnokorejske oblasti na vzhodni obali preizkusile še več raket kratkega dosega. Vse rakete naj bi imele okoli 130 kilometrov dosega.

Ameriški obrambni analitiki v Washingtonu so sporočili, da slike ameriških satelitov razkrivajo premikanje vozil na kraju, ki ga Severna Koreja uporablja za izstrelitve raket dolgega dosega. ZDA podrobno spremljajo severnokorejska prizorišča izstrelitev in druge "občutljive" kraje, je sporočil ameriški virk, ki pa je želel ostati neimenovan. Uradnik Pentagona pa je za BBC pojasnil, da so podobne aktivnosti opazili že v preteklosti, in da se niso vedno končale z izstrelitvijo.

Komunistični režim v Pjongjangu je zagrozil z novimi "obrambnimi ukrepi", če bi Varnostni svet ZN-a sprejel nove sankcije zaradi nedavnega jedrskega poskusa.

"Če nas bo VS izzval, bodo naši dodatni obrambni ukrepi neizogibni," je bilo jasno sporočilo iz Pjongjanga, ki ne misli priznati nobene resolucije VS-ja, dokler se ta ne opraviči za obsodbo severnokorejske izstrelitve rakete dolgega dosega 5. aprila letos.

Članice VS-ja še nadaljujejo pogovore o predlogu resolucije, ki so ga pripravile Japonska in ZDA kot odgovor mednarodne skupnosti na jedrski poskus 25. maja. Jasno je, da bo resolucija obsodila jedrski poskus, vendar pa še vedno ostaja odprto vprašanje sankcij, ki jim najbolj nasprotujeta Rusija in Kitajska.

Kitajska je sicer očitno resno vzela severnokorejske grožnje z vojaško akcijo, saj so kitajske ribiške ladje zapustile Rumeno morje v bližini meje med obema Korejama.

G. V.

Severna Koreja še rožlja z orožjem