Odnosi med Severno in Južno Korejo se po nekaj mesecih hudih besed mehčajo. Foto: EPA
Odnosi med Severno in Južno Korejo se po nekaj mesecih hudih besed mehčajo. Foto: EPA

Severnokorejska komisija za mirno združitev Koreje je sporočila, da so vojaško rdečo telefonsko zvezo po treh mesecih ponovno vzpostavili v petek ob 14. uri po tamkajšnjem času, kar je ob 5. uri zjutraj po srednjeevropskem času.

Severna in Južna Koreja sta v četrtek dosegli načelen dogovor o začetku uradnih pogovorov med državama, prvih v zadnjih letih. Južna Koreja je tako Pjongjangu predlagala srečanje na ministrski ravni, ki naj bi potekalo 12. junija v Seulu.

V nedeljo srečanje v Kaesongu
Tiskovni predstavnik severnokorejske komisije za mirno združitev Koreje je ob tem pozdravil hiter odgovor Južne Koreje in za nedeljo predlagal srečanje na ravni delovnih skupin v skupnem industrijskem kompleksu Kaesong, ki so ga zaradi zaostritve odnosov med državama zaprli aprila. Govorili naj bi predvsem o ponovnem zagonu operacij v skupnem kompleksu.

"Stik na delovni ravni je nujen pred pogovori na ministrski ravni, ki jih je predlagal Jug, v luči prevladujoče situacije, v kateri so bili dvostranski odnosi več let na mrtvi točki, nezaupanje pa je doseglo vrhunec," je povedal tiskovni predstavnik CPRK.

Zadnji pogovori na ravni delovnih skupin leta 2011
Zadnji pogovori na ravni delovnih skupin držav s Korejskega polotoka so potekali februarja 2011, na ministrski ravni pa pogovorov ni bilo že od leta 2007. Odnosi med sosedama so se zelo zaostrili 12. februarja letos, ko je Severna Koreja izvedla svoj tretji jedrski poskus, sledili pa so meseci ostre retorike in rožljanja z orožjem.