Izstrelitev raket v nedeljo naj bi nadzoroval sam severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Izstrelitev raket v nedeljo naj bi nadzoroval sam severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Pjongjang je predtem potrdil, da so uspešno izvedli še drugo poskusno izstrelitev rakete kratkega dosega.

V Severni Koreji so v nedeljo uspešno izstrelili raketi kratkega dosega scud, ki imata doseg okoli 500 kilometrov. Poročilo severnokorejske tiskovne agencije KCNA vrste raket ne omenja, navajajo pa izstrelitev "taktičnih raket" in "natančno vodenih raket".

Izstrelitev raket naj bi nadzoroval sam severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Severna Koreja je zadnji dve raketi izstrelila tik pred obiskom kitajskega predsednika Ši Džinpinga v Južni Koreji, ki je napovedan za 3. in 4. julij. Kitajski predsednik bo nato obiskal tudi Severno Korejo.

Pozneje je Severna Koreja sporočila, da je pripravljena od petka dalje prekiniti vse besedne provokacije in vojaške sovražnosti v bližini sporne morske meje v Rumenem morju. Hkrati je Pjongjang pozval Južno Korejo, naj stori enako ter prekliče tudi letne skupne vojaške vaje z ZDA, ki so napovedane za avgusta letos.

Tako naj bi vzpostavili dobro vzdušje za letošnje azijske igre, ki bodo v južnokorejskem mestu Inčeon. Pjongjang je obljubil, da bo na igre, ki bodo od 19. septembra do 4. oktobra, poslal svoje atlete.