Severnokorejski voditelj se je v zadnjih tednih znova začel pojavljati v javnosti, potem ko ga po domnevni bolezni nekaj časa ni bilo na spregled. Foto: EPA
Severnokorejski voditelj se je v zadnjih tednih znova začel pojavljati v javnosti, potem ko ga po domnevni bolezni nekaj časa ni bilo na spregled. Foto: EPA
Severna Koreja
Kim se rad pogosto na lastne oči prepriča o pripravljenosti pripadnikov ljudske armade. Foto: EPA

Oblasti v Pjongjangu so nedavno dele rakete s posebnim vlakom prepeljale v vojaško oporišče na vzhodni obali in jo začele sestavljati v halah, da ne bi bilo vidno ameriškim vohunskim satelitom, ki pozorno spremljajo dogajanje v nepredvidljivi komunistični državi.

Čeprav naj bi raketa taepodong-2 lahko letela vse do Aljaske, pa do zdaj z njo ni bilo kaj dosti uspeha in na zadnjem poskusu pred dvema letoma jo je razneslo že nekaj sekund po izstrelitvi.

Raketa meri 36 metrov in mora biti v navpičnem položaju na izstrelitveni ploščadi, kjer jo tudi napolnijo z gorivom. Zaradi tega lahko operacijo spremljajo ameriški sateliti in pravočasno opozorijo pred izstrelitvijo.

Pjongjang se zaveda, da "sovražnik" budno spremlja vsak njihov korak, zato je po mnenju opazovalcev njihovo "rožljanje z orožjem" iskanje pozornosti nove ameriške administracije in krepitev pritiska na južnokorejskega predsednika, ki je nedavno ukinil do zdaj brezpogojno pomoč obubožani severni sosedi.

Kim praznuje
Medtem ko svet skrbi, kakšno presenečenje znova pripravlja Severna Koreja, se njeni prebivalci pripravljajo na veliko praznovanje, ki bo v ponedeljek potekalo ob 67. rojstnem dnevu voditelja Kim Džong Ila. Raketne poskuse oblasti pogosto izkoristijo, da javnost prepričajo o moči države in v uspešnost kosanja z ZDA.

Slovesnosti ob voditeljevem osebnem prazniku potekajo že nekaj dni z ognjemeti v njegovem rojstnem kraju, javnimi komunističnimi prisegami in filmskim festivalom, kjer se prikazuje dokumentarce o Kimu, ki naj bi lani poleti doživel možgansko kap, a vse kaže, da si je opomogel in ima vse niti v svojih rokah.

G. V.