Kolinda Grabar Kitarović je bila predsednica Hrvaške med letoma 2015 in 2020. Foto: EPA
Kolinda Grabar Kitarović je bila predsednica Hrvaške med letoma 2015 in 2020. Foto: EPA

Duda je srečanje z nekdanjo kolegico omenil na Twitterju, Grabar Kitarović pa je prav tako na Twitterju zapisala, da je na Poljskem zaradi misije, povezane z ukrajinskimi begunci v tej državi. O čem sta se pogovarjala, ni razkril nihče od njiju.

Hrvaški mediji ugibajo, da je obisk povezan z njeno domnevno kandidaturo za generalno sekretarko Nata in z lobiranjem za ta položaj. O tem, da Kolinda Grabar Kitarović velja za močno kandidatko za to mesto, že nekaj časa pišejo ne samo hrvaški, ampak tudi tuji mediji.

Je čas za žensko na čelu organizacije?

Kolinda Grabar Kitarović na vprašanja, povezana z morebitno kandidaturo, doslej ni želela odgovarjati. Je pa pretekli teden na ameriško-hrvaškem forumu v Zagrebu odgovorila na vprašanje voditeljice okrogle mize, ali je čas, da na čelo Nata pride prva ženska. "Naslednji generalni sekretar mora biti izbran izključno na podlagi svojega dela, izobrazbe, etike, znanja, izkušenj in vseh tistih vidikov, za katere se danes borimo, da bi bili glavni razlog, zakaj izberemo nekoga na položaj," je dejala. "Nimam česa dodati. Lahko govorimo o ženski kvoti, a to je popolnoma drugo vprašanje," je dodala.

Francoski časopis Les Echos je med šestimi kandidatkami, ki bi lahko nasledile sedanjega generalnega sekretarja Nata, Norvežana Jensa Stoltenberga – temu mandat poteče septembra 2023 – kot favoritinjo omenil prav hrvaško političarko. Poleg nje je kot morebitne naslednice naštel še nekdanjo visoko predstavnico Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federico Mogherini, podpredsednico belgijske vlade Sophie Wilmès, nekdanjo britansko premierko Thereso May, nekdanjo estonsko predsednico Kersti Kaljulaid ter nizozemsko političarko in nekdanjo obrambno ministrico Jeanine Hennis-Plasschaert.