Foto:
Foto:
Avstralska zastava plapola pred poškodovano zgradbo v Džakarati.
Eksplozija v Džakarti je močno poškodovala veliko zgradb.
Eksplozija je poškodovala številne zgradbe v diplomatski četrti Džakarte.

Med žrtvami naj bi bilo tudi 12 avstralskih državljanov. Odgovornost za napad je na neki spletni strani prevzela skrajna islamska skupina Džamaja Islamija. Verodostojnost objave na spletnem forumu, ki je že večkrat objavljal lažna sporočila islamskih skrajnežev, še ni potrjena. Indonezijske oblasti so že pred tem za napad obdolževale malezijskega terorista Azaharija, ki je pripadnik te skrajne islamske skupine. Ta je leta 2002 izvedla napad na Baliju, pri čemer je umrlo 200 ljudi.

Eksplozija, ki je odjeknila v diplomatski četrti Džakarte, je poškodovala ograjo, ki obkroža veleposlaništvo, poškodovana pa so tudi okna in pročelja zgradb v okolici veleposlaništva. Ograja okoli veleposlaništva je sicer zdržala udar eksplozije, ki je odjeknila štiri metre od vhoda veleposlaništva in ga popolnoma uničila.



Zadnji večji napadi v Indoneziji

  • 10. januar 2004 - V eksploziji bombe v kavarni v Palopu so bili ubiti štirje ljudje.
  • 5. avgust 2003 - Pred hotelom v Džakarti je eksplodirala bomba, pri tem pa je umrlo 12 ljudi, med njimi neki Nizozemec, 150 je bilo ranjenih.
  • 5. december 2002 - Trije ljudje so ubiti v eksploziji v restavraciji McDonald's.
  • 12. oktober 2002 - V eksploziji v diskoteki na otoku Bali je umrlo več kot 200 ljudi, med njimi 88 Avstralcev in več drugih tujih turistov.
  • 24. december 2000 - V več eksplozijah v cerkvah je umrlo 17 ljudi, okoli sto pa je bilo ranjenih.
  • 13. september 2000 - Na indonezijski borzi je bilo v eksploziji bombe ubitih 15 ljudi, ranjenih pa več deset.
  • 1. avgust 2000 - Pred hišo filipinskega veleposlanika je eksplodirala bomba, pri tem pa sta bila ubita dva človeka, več deset, med njimi tudi veleposlanik, pa ranjenih.



Predsednica Megavati Sukarnoputri je zaradi bombnega napada že prekinila obisk v Bruneju in dejala, da bodo naredili vse, da bi odgovorne za napad našli.

Opozorilo Avstralcem
Avstralski zunanji minister Alexander Downer, ki je napovedal takojšen odhod v Džakarto, je dejal, da gre nedvomno za teroristični napad, usmerjen proti Avstraliji. Uradna Canberra je takoj po eksploziji pozvala Avstralce, naj ne potujejo v Indonezijo, če to ni nujno potrebno, saj naj bi teroristi načrtovali več napadov na različne cilje. Hkrati je pozvala tudi tiste, ki so v Indoneziji in se ne počutijo varne, naj zapustijo državo.

Neki indonezijski policist je po eksploziji dejal, da gre za večji napad kot tisti pred hotelom Marriott avgusta lani, ko je umrlo 12 ljudi, napad pa so izvedli pripadniki skrajne islamske skupine Džamaja Islamija.

Napad pred volitvami
Bombni napad pred avstralskim veleposlaništvom se je zgodil dva dni pred tretjo obletnico terorističnega napada na ZDA in deset dni pred drugim krogom predsedniških volitev v Indoneziji.