Plakati Tuđmana mlajšega že visijo po Zagrebu. Foto: EPA
Plakati Tuđmana mlajšega že visijo po Zagrebu. Foto: EPA
Miroslav Tuđman je šel po očetovih stopinjah. Foto: EPA

Hrvaški mediji omenjajo, da je mogoč kandidat tudi premier Ivo Sanader.

Stipeta Mesića, ki po drugem mandatu nima več ustavne pravice za novo kandidaturo, bodo najpozneje v začetku prihodnjega leta.

Podpirajo ga očetovi privrženci
Miroslav Tuđman, profesor informacijskih znanosti na zagrebški filozofski fakulteti, ki je po smrti očeta leta 1999 izstopil iz HDZ-ja in utemeljil stranko Hrvaški resnični preporod (HIP), je napovedal, da se v predvolilnem času ne bo povezal z nobeno stranko.

HIP ni sodeloval na prejšnjih parlamentarnih volitvah leta 2007, leta 2003 pa je Miroslav Tuđman kot kandidat koalicije HIP in desničarskega Hrvaškega bloka (HB), ki ga je oblikovala poražena frakcija HDZ-ja na čelu z Ivićem Pašalićem, v zagrebški volilni enoti dobil 1,6 odstotka glasov.

64-letni Tuđman je napovedal, da bo kampanjo financiral z lastnim denarjem in z donacijami ljudi ki ga podpirajo. To so večinoma privrženci konservativne politike iz časov avtoritarne oblasti Franja Tuđmana.

Dolga lista kandidatov
Hrvaški mediji so do zdaj kot mogoče kandidate HDZ-ja na predsedniških volitvah najpogosteje omenjali nekdanjega člana in predsednika Hrvaške gospodarske zbornice Nadana Vidoševića ter ministra za znanost Dragana Primorca, predsednika poslanske skupine HDZ-ja Andrijo Hebranga in podpredsednico vlade Jadranko Kosor, ki je na prejšnjih predsedniških volitvah krepko izgubila tekmo z Mesićem.

Med opozicijskimi socialdemokrati je kandidaturo napovedal pravnik Ivo Josipović, ki ima podporo predsednika SDP-ja Zorana Milanovića. Predsedniške ambicije ima tudi ekonomist Ljubo Jurčić, ki je nekaj časa v prejšnji predvolilni parlamentarni kampanji veljal za kandidata za premierja. Predsedniško kandidaturi se ne more upreti niti vodja Hrvaške narodne stranke (HNS) Radimir Čačić.

K. S.