Abe želi s predčasnimi volitvami priti do novega mandata. Foto: Reuters
Abe želi s predčasnimi volitvami priti do novega mandata. Foto: Reuters
Japonska
Predvideno zvišanje davka na dodano vrednost je preloženo. Foto: Reuters

Premier je namero sporočil na izrednem sestanku vodstva vladajoče Liberalne demokratske stranke. Volitve bodo po vsej verjetnosti sredi prihodnjega meseca.

Abe je pred tem na sestanku s poslanci in predstavniki koalicijske stranke Komeito dejal, da "bo končno izkoristil priložnost, da se znebi deflacije". Hkrati je napovedal, da bo preložil predvideno zvišanje davka na dodano vrednost, ker se je Japonska znova znašla v recesiji.

Vrednost jena je padla
Japonci bodo šli znova na volitve manj kot dve leti po vrnitvi Abeja, ki se je na oblast povzpel z obljubo, da bo oživil gospodarstvo. Izstrelil je dve od "treh puščic" svoje politike, imenovane "abenomika" - davčne spodbude in sproščanje monetarne politike, tretja "puščica" - strukturne reforme -, pa je obtičala neizstreljena.

Glavni cilj "abenomike" je spodbuditi japonske porabnike k zapravljanju, s čimer bi se dežela vzhajajočega sonca sama rešila iz težav. Zaradi vladnih ukrepov je padla vrednost jena, kar pomeni, da se je podražil uvoz, vključno s fosilnimi gorivi, ki jih država nujno potrebuje za proizvodnjo elektrike.

Upad porabe zaradi aprilskega zvišanja davka na dodano vrednost s petih na osem odstotkov je povzročila krčenje gospodarstva v zadnjih dveh četrtletjih. Zato so se v zadnjih mesecih okrepili pozivi k preložitvi drugega zvišanja davka na deset odstotkov, predvideni za oktober 2015.

"O davku bom presodil v miru. Življenje ljudi se ne bo izboljšalo brez gospodarske rasti," je dejal Abe.

Podpornik jedrske energije
Večina japonskih medijev se strinja, da bodo volitve v nedeljo, 14. decembra, spodnji dom parlamenta pa naj bi bil uradno razpuščen v petek. Abe naj bi v spodnjem domu tudi po novih volitvah ohranil večino, tudi zaradi šibke opozicije, zato si želi s predčasnimi volitvami le utrditi podporo, preden bo potegnil nekatere nepriljubljene poteze. Abe je velik zagovornik uporabe jedrske energije in si prizadeva za ponovni zagon mnogih tovrstnih elektrarn, ki so jih zaprli po katastrofi v Fukušimi leta 2011.