Sirski predsednik Bašar Al Asad je potisnjen ob zid – Arabska liga zahteva njegov odstop, ki pa ga najverjetneje ne bo dočakala. Foto: EPA
Sirski predsednik Bašar Al Asad je potisnjen ob zid – Arabska liga zahteva njegov odstop, ki pa ga najverjetneje ne bo dočakala. Foto: EPA
Nabil Alarabi, generalni sekretar Arabske lige, in Hamad bin Jasim, zunanji minister Katarja
Arabska liga je na pobudo Katarja in Savdske Arabije zaostrila zahteve do Sirije, kjer želijo čim prej videti vlado narodne enotnosti. Foto: EPA

Arabska liga je v nedeljo zvečer pozvala oblasti v Siriji k spremembi režima in reformam države. Zunanji ministri organizacije so se na srečanju v Kairu med drugim sporazumeli o mirovnem načrtu za Sirijo, s katerim bi ustavili več mesecev trajajoče prelivanje krvi v tej državi.

Odstop, predčasne volite in nova vlada?
Ob tem so predsednika Al Asada pozvali, naj odstopi in oblast preda podpredsedniku Faruku Al Šari ter omogoči predčasne volitve in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Ta naj bi bila oblikovana v dveh mesecih, v njej pa naj bi sodelovala tudi opozicija. Arabska liga je za uresničitev svojega načrta za pomoč prosila tudi Združene narode.

Sirske oblasti so medtem Arabsko ligo pozvale, naj "prevzame svojo odgovornost, da bi končali financiranje in oboroževanje teroristov", je še poročala televizija. Damask namreč za nasilje v državi obtožuje tuje sile in "teroriste", ki skušajo destabilizirati državo.

Kritike tako iz vladne kot opozicijske strani
Zunanji ministri Arabske lige so se sicer na srečanju v Kairu tudi odločili podaljšati mandat opazovalcem v Siriji za mesec dni. Arabska liga je svoje opazovalce v Sirijo napotila 26. decembra lani, da bi ugotovili, ali režim spoštuje zaveze o ustavitvi nasilja, umiku vojske iz mest, izpustitvi zapornikov in začetku pogajanj z opozicijo. A kot zatrjuje sirska opozicija, se to ne dogaja.

Umik savdskih opazovalcev
Savdska Arabija
je pred zaostritvijo zahtev Arabske lige napovedala umik svojih opazovalcev, češ da sirska vlada ni izpolnila obljub. Savdski zunanji minister, princ Saud Al Fajsal je pojasnil, da se je njegova država za umik opazovalcev z misije odločila, ker "sirska vlada ni spoštovala nobenega izmed določil" iz dogovora z Arabsko ligo o končanju krize v Siriji.

Savdijce in Katarce sirske oblasti vse glasneje obtožujejo za podporo opozicije in oboroževanje uporniške Sirske svobodne armade, ki jo sestavljajo pretežno sunitski prebežniki iz vojske. S spremembo režima v Siriji bi šiitski Iran izgubil najtesnejšega zaveznika v arabskem svetu, ki velja za zapriseženega sovražnika bogatih zalivskih držav.