Kaselakis je bil za vodjo Sirize izbran konec septembra. Foto: EPA
Kaselakis je bil za vodjo Sirize izbran konec septembra. Foto: EPA

Levičarsko stranko je zapustilo 45 članov, med njimi tudi nekdanji finančni minister Evklid Cakalotos, ki so v javno objavljenem pismu zapisali, da je njihov odhod iz Sirize odziv na opustitev temeljne ideologije stranke pod novim predsednikom Kaselakisom, ki mu očitajo "Trumpove prakse".

Kaselakis, nekdanji uslužbenec banke Goldman Sachs, je septembra na mestu predsednika stranke nasledil Aleksisa Ciprasa, ki je svoj odstop s čela stranke napovedal po porazu na junijskih parlamentarnih volitvah. Skupina, ki jo vodi Cakalotos, je bila sicer del 300-članskega vodstvenega odbora stranke.

Siriza se v zadnjih letih spopada z zaporednimi volilnimi porazi in vse manjšo podporo. Na junijskih volitvah, na katerih je slavila konservativna Nova demokracija, njen predsednik Kiriakos Micotakis pa si je zagotovil drugi premierski mandat, je namreč Sirizo volila manj kot petina volivcev.

Kljub temu stranka ostaja najmočnejša opozicijska sila v Grčiji, ki pa je v javnomnenjskih anketah v tekmi za drugo mesto s socialističnim PASOK-om. V grških medijih se medtem pojavljajo ugibanja, da bi lahko stranko zapustilo še več uglednejših članov, ki bi nato ustanovili novo levičarsko stranko.

Razkol, ki je sledil po tednih kritik znotraj stranke na račun novega predsednika, je postal neizogiben, ko je Kaselakis vztrajal, da želi izključiti tri vidne člane, ki so vsi nekdanji ministri. Ko je bilo jasno, da tega ne bo dosegel prek organov stranke, je napovedal, da bodo o tem glasovali člani stranke. Ta predlog je naletel na kritike celo med njegovimi zavezniki in na burni sobotni seji centralnega komiteja so Kaselakisov govor prekinjali z žvižganjem.