Sirska vojska je upornike na mejnem prehodu napadla tudi s tanki. Foto: EPA
Sirska vojska je upornike na mejnem prehodu napadla tudi s tanki. Foto: EPA
Kuneitra
Kuneitra je edini neposredni mejni prehod med Izraelom in Sirijo. Foto: EPA

Sirski uporniki, ki so v sredo doživeli hud poraz ob izgubi strateško pomembnega mesta Kusair, so se dan zatem s sirsko vojsko spopadli za prevzem nadzora nad mejnim prehodom Kuneitra na razmejitveni črti med Izraelom in Sirijo na Golanski planoti, ki ga nadzorujejo pripadniki mirovne misije ZN-a (UNDOF).

Mejni prehod je upornikom najprej uspelo zasesti, a so se morali nato umakniti silam sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki so silovito obstreljevale upornike. Izraelski vojaški viri poročajo, da je območje zdaj relativno mirno.

Ranjena dva mirovnika
Sirija je pri napadu na mejni prehod uporabila tudi tanke, kar je sicer kršitev pogojev premirja po arabsko-izraelski vojni leta 1973. Izraelski vojaški viri so BBC-ju povedali, da Izrael zaradi tega ne bo ukrepal.

ZN je sporočil, da sta bila v bojih za mejni prehod ranjena dva pripadnika mirovne misije. "Potrdim lahko bojevanje na območju in da sta bila dva pripadnika misije lažje ranjena," je pojasnila predstavnica ZN-a Josephine Guerrero.

Prehod Kuneitra je strateškega pomena zaradi svojega položaja v demilitarizirani coni na Golanski planoti. To je edini neposredni prehod med Izraelom in Sirijo. Izrael je sicer večji del sirske Golanske planote zavzel v šestdnevni vojni leta 1967 in si ga priključil leta 1981.

"Ne moremo več samo čakati"
V mirovni misiji ZN-a na Golanski planoti sodeluje okoli tisoč vojakov iz Avstrije, Filipinov, Indije, Maroka in Moldavije. Zaradi stopnjevanja nasilja je Avstrija, ki ima v sklopu misije enega največjih kontingentov, sklenila, da bo z območja umaknila vseh svojih 380 vojakov.

"Grožnje so nesprejemljive. Današnji dogodki kažejo, da ne moremo več samo čakati," sta v sporočilu poudarila avstrijski kancler Werner Faymann in Michael Spindelegger.

Spindelegger je generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna že obvestil o odločitvi Dunaja, da po skoraj štirih desetletjih umikajo avstrijske vojake iz mirovne misije. Od začetka konflikta v Siriji sta svoje pripadnike modrih čelad z Golanske planote že umaknili Japonska in Hrvaška.

Po besedah Guerrerove bo umik avstrijskih vojakov vplival na operativno sposobnost misije pri nadzorovanju premirja med Izraelom in Sirijo, saj je Avstrija predstavljala hrbtenico mirovnih sil na Golanski planoti. ZN je že zaprosil druge države, da zamenjale avstrijske vojake.

Izraelsko zunanje ministrstvo je izrazilo obžalovanje nad odločitvijo Avstrije, čeprav cenijo njeno dolgoletno prisotnost v mirovni misiji. Izrael upa, da ta korak ne bo vodil do nadaljnje eskalacije nasilja ob meji s Sirijo.