Množica žalujočih s krsto enega izmed ubitih vojakov. Foto: EPA
Množica žalujočih s krsto enega izmed ubitih vojakov. Foto: EPA
Protesti so se še okrepili po zadnjih napadih na demonstrante. Foto: EPA

Očividci so za Al Džaziro in BBC povedali, da je nekaj vojakov zavrnilo ukaz za streljanje, potem ko se je vojska premaknila v Banias, kjer so v petek potekali protesti.
Posnetek na YouTubu prikazuje ranjenega vojaka, ki je povedal, da so ga varnostne sile ustrelile v hrbet, medtem ko neki drug posnetek prikazuje pogreb Muhamada Avada Kunbarja, ki naj bi ga ubili, ker ni hotel streljati na protestnike.
Državni mediji so sicer poročali o drugačni različici dogodkov, češ da je bilo devet vojakov ubitih, ko so v Baniasu padli v zasedo neke oborožene skupine.

Priprli tudi študente
Do poročil prihaja v času, ko je vodilni sirski opozicijski predstavnik dejal, da so provladni strelci napadli dve vasi blizu Baniasa, 35 kilometrov južo od Latakie, ki je postala zadnje žarišče nasilja po petkovih protestih. Po besedah predstavnikov organizacij človekovih pravic je bilo od nedelje v Baniasu ubitih najmanj pet protestnikov.
V Bajdi očividci poročajo, da so brutalneži iz vrst varnostnih sil pretepli moške na osrednjem trgu, skupine za človekove pravice pa pravijo, da je bilo aretiranih na stotine ljudi, vključno s študenti, ki so v ponedeljek sodelovali na zborovanju na Univerzi v Damasku.

Nasilje v pristaniških mestih Banias in Latakia dobiva vse večje razsežnosti, tako s pomočjo provladnih rokomavhov, ki napadajo iz avtomobilov, okrašenih s fotografijami predsednika Bašarja Al Asada, kot tudi ob navzočnosti zasebnih milic. Prebivalcem zmanjkuje osnovnih potrebščin, kot je kruh, do prekinitev prihaja tudi pri elektriki in komunikacijskih omrežjih.
Pozivi Arabski ligi
Sirska vodilna prodemokratična skupina, Damaskovska deklaracija, je pozvala Arabsko ligo, naj režimu vpelje sankcije, poročajo pa tudi, da je število smrtnih žrtev tritedenskih protestov preseglo 200-ico.

Več 10.000 ljudi se je podalo na ulice, da bi protestirali proti Asadovi avtoritarni vladavini. Asad za nasilje krivi oborožene tolpe in je zagotovil, da bo zatrl proteste.

Tujim državljanom njihova veleposlaništva odsvetujejo nenujna potovanja v sicer med turisti dokaj priljubljeno Sirijo.