Galloway je odločno zanikal, da bi mu padli diktator podelil bogate koncesije. Foto: epa
Galloway je odločno zanikal, da bi mu padli diktator podelil bogate koncesije. Foto: epa

Nekdanji iraški diktator Husein naj bi nekdanjemu članu britanske laburistične stranke Georgeu Gallowayju in nekdanjemu francoskemu ministru Charlesu Pasquaju podelil koncesijo, da lahko v okviru programa ZN-a izvozita 20 oziroma 11 milijonov sodčkov nafte.

Odbor po meri Busha?
Tako Galloway kot tudi Pasqua sta odločno zanikala namigovanja iz senatnega poročila. Galloway, ki so ga iz laburistične stranke Tonyja Blaira izključili zaradi nasprotovanja vojni v Iraku, je povedal, da so obtožbe absurdne in da odbor ameriškega senata očitno deluje v skladu z republikanskimi načeli predsednika države Georgea Busha.

Senatno poročilo se sklicuje na podatke iraškega ministrstva za nafto in na izjave neimenovanega visokega predstavnika nekdanjega režima.

Dvomi v neoporečnost programa Nafta za hrano so se pojavili leta 2004, potem ko so iraški časopisi objavili imena 270 ljudi, med katerimi so bili visoki predstavniki ZN-a, politiki in lastniki podjetij, ki so kovali velike dobičke na račun programa.

Senatna preiskava je kasneje ugotovila, da je nekdanji režim z zlorabami v programu, ki je bil v prvi vrsti namenjen pomoči iraškim civilistom, zaslužil 13,6 milijarde dolarjev.