Haaško tožilstvo skuša dokazati, da so Škorpijoni skupaj s srbskimi vladnimi silami morili v BiH-u in na Kosovu. Foto: epa
Haaško tožilstvo skuša dokazati, da so Škorpijoni skupaj s srbskimi vladnimi silami morili v BiH-u in na Kosovu. Foto: epa
Srbske paravojaške enote so pobijale tudi Albance na Kosovu. Foto: epa

Haaško tožilstvo je dokument predstavilo na sojenju proti nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, v njem pa so dokazi, da so Škorpijoni leta 1999 na Kosovu ubili več kot 100 Albancev.

Dokument, ki ga je predstavil haaški tožilec Geoffrey Nice, naj bi dokazoval, da so bili Škorpijoni v času spopadov na Kosovu del Posebnih protiterorističnih enot (SAJ) srbskega notranjega ministrstva, kot so bile to tudi rdeče baretke.

Nekdanji namestnik srbskega notranjega ministrstva Obrad Stevanović kot priča obrambe trdi, da so pripadniki Škorpijonov na Kosovu delovali le kot posamezniki in nikoli kot celotna enota.

Pokol v Srebrenici
Če bi haaškemu tožilstvu uspelo dokazati, da so Škorpijoni delovali v okviru srbskega notranjega bi to močno obremenilo Miloševića, ki bi mu s tem dokazali, da je bil kot vrhovni poveljnik oboroženih sil odgovoren za genocid v Srebrenici, kjer je umrlo okoli 8.000 Muslimanov.

V sredo so v Haagu in na srbski televiziji pokazali posnetek uboja Muslimanov iz Srebrnice, ki je pretresel srbsko javnost. Srbski radikalci menijo, da so s prikazovanjem posnetka želeli omehčati Srbe in njihova stališča do Kosova, ki je zdaj pod upravo Združenih narodov.

Tudi srbska nevladna organizacija Sklad za človekoljubno pravo (FHP) skuša dokazati, da so Škorpijoni delovali v okviru srbskih vladnih enot. Predsednici FHP-ja Nataši Kandić je neki nekdanji pripadnik Škorpijonov povedal za umore Muslimanov v BiH-u, o njegovem pripovedovanju pa je že leta 2003 obvestila takratne srbske oblasti.