Premier Robert Fico je v prvem krogu volitev sicer prejel največ glasov, a njegova zmaga ni samoumevna. Foto: Reuters
Premier Robert Fico je v prvem krogu volitev sicer prejel največ glasov, a njegova zmaga ni samoumevna. Foto: Reuters
Andrej Kiska
Kiska ob morebitni zmagi v drugem krogu volitev obljublja obračun s korupcijo. Foto: Reuters

Največjo podporo so volivci namenili zdajšnjemu premierju Robertu Ficu, ki je po neuradnih podatkih prejel 28 odstotkov glasov, ni pa mu uspel načrt, da bi že v prvem krogu predsedniških volitev zavzel predsedniški stolček in s tem svoji levosredinski stranki Smer omogočil prevzem vseh najvišjih položajev v državi. Za petami mu je nestrankarski kandidat, milijonar in ustanovitelj dobrodelne organizacije Andrej Kiska, ki je prejel približno 24 odstotkov glasov.

Bo Ficeva stranka obvladovala vse položaje?
Številni Slovaki so prepričani, da bi koncentracija oblasti stranke Smer lahko ogrozila demokracijo. "Preprosto nočem, da bi Fico in njegova stranka obvladovala tako predsedniški položaj kot vlado. Oblast mora biti uravnotežena," je povedal eden izmed volivcev.

Drugi menijo, da mora Fico ostati na čelu vlade in izpolniti obljube, ki jih je dal pred parlamentarnimi volitvami pred dvema letoma. Kljub gospodarski rasti, ki naj bi letos po napovedih presegla dva odstotka BDP-ja, ostaja brezposelnost relativno visoka, med mladimi je kar več kot 30-odstotna. "Kar ponujam, je trdo delo, profesionalni pristop, sodelovanje in socialna občutljivost," pravi priljubljeni Fico, ki bi kljub selitvi na protokolarni predsedniški položaj po vsej verjetnosti ohranil zdajšnji vpliv v stranki in slovaški politiki.

Kiska ob morebitni zmagi obljublja obračun s korupcijo
A Ficeva zmaga na volitvah ni samoumevna. Dejstvo, da se mu je v prvem krogu močno približal neodvisni kandidat, kaže na naveličanost Slovakov nad politično elito. Ficev protikandidat Andrej Kiska ob morebitni zmagi napoveduje obračun s korupcijo. "Korupcija v družbi se širi in riba smrdi pri glavi. Nobeden izmed velikih korupcijskih škandalov ni doživel sodnega epiloga," je povedal Kiska.

Če je bila zdajšnja predvolilna kampanja mirna, bo pred drugim krogom zagotovo bolj umazana, saj so vložki veliko večji, razdrobljena opozicija pa ima priložnost omajati vladavino premierja Fica in njegove stranke.