Ivo Sanader je prepričan, da bo vlado sestavil pred koncem roka. Foto: Reuters
Ivo Sanader je prepričan, da bo vlado sestavil pred koncem roka. Foto: Reuters
Zoran Milanović
Milanović je zadovoljen z uspehom na volitvah in se še ni pripravljen predati. Foto: EPA
Milanović ne bo segel Sanaderju v roko

HDZ se je ob podpisu koalicijske pogodbe s predstavnikom manjšin zavezal, da bo v novo hrvaško ustavo vrnil Bošnjake in Slovence.

Z glasom predstavnika bošnjaške manjšine Šemsom Tankovićem, ki je tudi poslanec slovenske manjšine in predsednik stranke Demokratska akcija Hrvaške (DAH), ima HDZ 69 od 77 potrebnih glasov za večino v saborju. Predsednik HDZ-ja in mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Ivo Sanader je napovedal, da bo do spremembe ustave prišlo najverjetneje ob vstopu Hrvaške v EU.

Slovenci in Bošnjaki so bili iz hrvaške ustave izbrisani ob ustavnih spremembah leta 1997, češ da niso avtohtone manjšine.

Sanader napoveduje skorajšnjo sestavo vlade
V hrvaškem uradnem listu so objavili uradne izide novembrskih volitev na Hrvaškem, s tem pa je začel teči 20-dnevni rok, v katerem mora predsednik države Stjepan Mesić sklicati ustanovitveno sejo novega sabora. Mandatar Ivo Sanader je že ob prejemu mandata za sestavo vlade povedal, da jo bo sestavil pred koncem roka. Po božičnih praznikih naj bi bili znani izidi pogajanj HDZ-ja z zeleno-rumeno koalicijo Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS).

Milanović še vedno užaljen
Poraženec hrvaških volitev Zoran Milanović je v nedeljo na hrvaški televiziji zagotovil, da ne bo čestital mandatarju Ivu Sanaderju. Milanović je dejal, da spoštuje glasove vseh, ki so volili za HDZ, saj je to njihova osebna odločitev, je pa povedal, da Sanaderju ne bo čestital, ker za HDZ-jem stoji sramotna kampanja.

"Sanader je izvlekel ves potencial desnice in vse volivce desnice privabil k sebi. Na levici ni bilo tako, saj so za SDP glasovali le privrženci SDP-ja, za HNS samo privrženci HNS-a in podobno," je povedal Milanović in dodal, da zaradi tega levica še bolj konsistentna.

Vodja SDP-ja zadovoljen z izidom
Milanović je povedal, da je njegova stranka kljub porazu dosegla dober rezultat, in dodal, da bodo napake, ki so jih v stranki zagrešili med kampanjo, še analizirali in da za zdaj lahko pove le, da obžaluje primerjavo Sanaderja in Miloševića, ki naj bi bila napačno razumljena.

"Dosegli smo tisto, kar smo želeli," je dejal Milanović in dodal, da možnosti, da bo vlado na koncu sestavil sam, še vedno obstajajo. Ob koncu pogovora na hrvaški televiziji je Milanović uporabil znane besede "Upanje umre zadnje" in poudaril, da verjame v moč svoje stranke.

B. T./T. V.

Milanović ne bo segel Sanaderju v roko