Meja s Slovenijo je na zemlejvidu zarisana po sredini Piranskega zaliva. Foto: MMC RTV SLO
Meja s Slovenijo je na zemlejvidu zarisana po sredini Piranskega zaliva. Foto: MMC RTV SLO

Protestno noto je Zagrebu poslalo slovensko zunanje ministrstvo, premier Borut Pahor pa je na tiskovni konferenci po seji vlade ponovil, da o meji na morju ne bodo odločali inštituti na Hrvaškem ali v Sloveniji, ampak se bo to vprašanje reševalo v okviru arbitražnega sporazuma na arbitražnem sodišču.

Meja po morju ni bila nikoli določena, je poudaril Pahor in zato kakršno koli vlečenje črt ene in druge strani na izid ne bo vplivalo. "Protestirali smo z noto, kar je dovolj, glede na dejstvo, da imamo veljaven arbitražni sporazum," je dodal premier.

Žbogar: Zemljevid ni v duhu sporazuma
Zunanji minister Samuel Žbogar je že po seji odbora DZ-ja za zunanjo politiko sporočil, da bodo poslali noto, in dodal, da objava zemljevida ni v duhu arbitražnega sporazuma. "Slovensko-hrvaške meje ne bo določal enostranski zemljevid, ampak arbitražno sodišče," je še dejal Žbogar v odgovoru na vprašanja poslancev. Poudaril je tudi, da objava zemljevida ne bo vplivala na odločanje arbitražnega sodišča, ki bo presojalo o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Hrvaška geodetska uprava je v sredo sporočila, da so končali projekt izdelave hrvaškega topografskega zemljevida, in potrdila, da je na zemljevidu meja s Slovenijo narisana po sredini Piranskega zaliva.