Grimsson je prepričan, da imata Slovenija in Islandija kot mali državi vse možnosti, da še okrepita svojo blaginjo in razvoj. Foto: EPA
Grimsson je prepričan, da imata Slovenija in Islandija kot mali državi vse možnosti, da še okrepita svojo blaginjo in razvoj. Foto: EPA

Ob uvodu v islandsko-slovensko poslovno konferenco sta oba predsednika dejala, da vidita priložnost za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama in za skupni nastop na tretjih trgih.

Türk je spomnil, da državi politično zgledno sodelujeta že 20 let in sta postavili obetaven in dober okvir, ki pa ga je treba zdaj napolniti z ambicijo ter podjetniškim duhom, kar so Islandci po njegovih besedah na številnih področjih že dokazali.

Slovenski predsednik priložnosti za sodelovanje z Islandijo vidi v sodelovanju pri razvoju geotermalne energije v Sloveniji in širše v srednjeevropski regiji, na določenih področjih gradbeništva, v farmaciji in zdravstvu ter v drugih sektorjih.

V osmih letih se menjava ni okrepila
Grimsson je pojasnil, da sta se začeli Slovenija in Islandija o poglobitvi gospodarskega sodelovanja pogovarjati že pred osmimi leti ob njegovem obisku v Sloveniji, a se vmes menjava ni bistveno okrepila. Izrazil je prepričanost, da je zdaj čas zrel, da državi naredita korak naprej.

Tako kot že ob svojem obisku v Sloveniji je Grimsson tudi tokrat izpostavil številne priložnosti, ki se malim državam in gospodarstvom, kot sta islandsko in slovensko, odpirajo v globalizirani ekonomiji.

Ta dovoljuje podjetjem iz malih držav, da se uveljavijo na področjih, kot so informacijska tehnologija, različne oblike kreativnih panog, okoljske in energetske tehnologije, farmacija ter tudi v finančnem sektorju.