Veleposlanik pri ZN-u Boštjan Malovrh je spomnil, da je UNRWA od leta 1948 življenjska nit za Palestince v Gazi, na Zahodnem bregu, Jordaniji, Libanonu in Siriji pri izobraževanju, zdravstvu, socialni pomoči in drugih storitvah. Trenutno skrbi za 670.000 razseljenih ljudi.

"Inženirji, učitelji, ginekologi, svetovalci, ki so umrli, so bili tam, da so pomagali, in so predstavljali obraz človeštva," je dejal in se jim zahvalil za predanost.

Pozval je k polni zaščiti civilistov in civilne infrastrukture, kot so šole, bolnišnice, cerkve, zavetišča in objekti ZN-a v Gazi, ter k nujni humanitarni prekinitvi ognja med Izraelom in Hamasom, ki lahko vodi do premirja ter vzpostavitvi koridorjev za hitro, trajno in neovirano dostavo humanitarne pomoči.

Omenil je, da je Slovenija svojo pomoč agenciji UNRWA povečala, zdajšnje dogajanje pa potrjuje nepogrešljivost agencije UNRWA, ki ji je treba zagotoviti redno in predvidljivo financiranje.

Uradnik UNRWA-ja Thomas White je v petek ZN-u s terena poročal, da stavbe ZN-a v Gazi niso več varno zatočišče za civiliste. V objekte ZN-a, večinoma šole, se je zateklo približno 600.000 palestinskih civilistov, vendar pa jim varnosti ne morejo zagotoviti.

Dejal je, da je v objektih ZN-a doslej od začetka spopadov 7. oktobra umrlo 38 ljudi, ni pa navedel, katera stran je za to odgovorna.

Napadi Hamasa na Izrael so zahtevali 1400 življenj, izraelski odgovor pa po trditvah palestinskih oblasti v Gazi že več kot 9400.

Generalni podsekretar za humanitarne zadeve ZN-a Martin Griffiths je povedal, da je ubitih civilistov najverjetneje še več. "To, kar se dogaja v zadnjih 26 dneh v Izraelu in na zasedenih ozemljih, je blatenje naše kolektivne vesti," je dejal Griffiths.