Slovenska vlada upa na nadaljevanje dobrih odnosov s Hrvaško. Foto: Reuters
Slovenska vlada upa na nadaljevanje dobrih odnosov s Hrvaško. Foto: Reuters
Zoran Milanović
Slovenska ljudska stranka ne glede na to, kdo bo sestavil novo hrvaško vlado, upa na dobrega sogovornika. Foto: EPA
Odzivi slovenske politike na hrvaške volitve

Slovenski politiki so prepričani, da ne glede na levo ali desno vlado v Zagrebu Hrvaška ne bo spremenila stališča do Slovenije. Najbolj vroče vprašanje med državama tako ostaja, ali bo sosednja država 1. januarja resnično uveljavila ekološko-ribolovno cono ali ne. S tem bi bila še nedoločena meja v Piranskem zalivu brezpredmetna, vprašljiv pa bi bil dostop Slovenije do odprtega morja.

Slovenski premier Janez Janša je kolegu Ivu Sanaderju že čestital za zmago, a dodal, da bi čim prej rad dobil sogovornika, s katerim se bo lahko pogovoril o odprtih vprašanjih, saj sta obe hrvaški vodilni stranki v kampanji napovedali uveljavitev zaščitne cone na Jadranu.

Vlada upa na dobre sosedske odnose
Slovenska vlada je sicer ob izidih volitev izrazila upanje na nadaljevanje dobrih sosedskih odnosov in sodelovanja. Na spletni strani predsednika vlade Janeza Janše so zapisali, da Slovenija pozdravlja demokratične volitve v sabor Republike Hrvaške in da pričakuje, da bo nova hrvaška vlada oblikovana čim prej.

Dodali so še, da mora nova hrvaška vlada nadaljevati proces vključevanja v evroatlantske integracije, in izrazili upanje, da bo sodelovanje s hrvaško vlado pripeljalo do skupnih evropsko naravnanih in za obe državi sprejemljivih rešitev, ki občasno obremenjujejo medsebojne odnose.

LDS skrbi predvsem usoda ERC-ja
V LDS-u so prepričani, da se odnos Hrvaške do Slovenije z novo vlado ne bo spremenil, saj med HDZ-jem in SDP-jem glede tega ni bistvenih razlik. Predsednica LDS-a Katarina Kresal je zapisala, da upa, da bo nova hrvaška vlada sposobna ponovnega razmisleka o uveljavitvi zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu, ki ga je Hrvaška napovedala za 1. januar 2008, in da bo upoštevala dogovor, ki so ga v zvezi s tem sklenile Italija, Hrvaška in Slovenija.

Kresalova je dodala še, da je mogoče, da bo zaradi zapletov nova hrvaška vlada sestavljena šele konec leta, takrat pa bo za Slovenijo postalo izjemno pomembno vprašanje, kaj se bo dejansko zgodilo 1. januarja prihodnjega leta, ko naj bi ERC stopil v veljavo tudi za članice EU.

SLS upa na dobrega sogovornika
Na izide hrvaških volitev se je že odzvala tudi Slovenska ljudska stranka, kjer so izrazili upanje, da bodo imeli v prihodnji hrvaški vladi dobrega sogovornika. Opozorili pa so na negotovost sestave nove vlade, saj naj bi zaradi izrazite polarizacije hrvaške družbe manjše stranke igrale zelo pomembo vlogo.

Dodali so še, da je za SLS pomembno predvsem to, da se reševanje odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško nadaljuje čim prej, saj napredkov v zadnjem času prav zaradi notranjepolitičnega dogajanja na Hrvaškem ni bilo.

V SLS-u so zapisali še, da je glede reševanja odprtih vprašanj s Hrvaško in zaščite slovenskih interesov bolj od rezultata hrvaških volitev pomembno vprašanje, ali bo Slovenija začela uporabljati vse argumente in vzvode za zaščito slovenskega ozemlja in morja.

B. T.

Odzivi slovenske politike na hrvaške volitve