Kajenje v lokalih v Evropi počasi postaja zgodovina. Foto: Reuters
Kajenje v lokalih v Evropi počasi postaja zgodovina. Foto: Reuters

V Franciji je zakon o prepovedi kajenja v javnih prostorih začel veljati že februarja lani, vendar so oblasti gostincem namenile še 11 mesecev, da so se lahko pripravili in uredili ločene prostore za kadilce. Francoska ministrica za zdravje Roselyne Bachelot je jasno povedala, da popuščanja pri zakonu ne bo, skozi prste pa bodo pogledali le do 2. januarja.

Kajenje v lokalih so prepovedali v osmih nemških zveznih deželah, med njimi v Berlinu, tako da so zdaj kadilski užitki v lokalih prepovedani že v enajstih deželah, preostalih pet pa bo tak ukrep sprejelo do poletja. Ker kar tretjina Nemcev kadi, so se oblasti odločile, da bodo kršilce zakona začele resneje preganjati šele po šestih mesecih.

Prepoved kajenja, vendar ne tako stroga, kot v Nemčiji in Franciji, je začela veljati tudi na Portugalskem, kjer pa so kadilske razvade dovoljene v lokalih, ki merijo več kot sto kvadratnih metrov. Čeprav bo prepoved kajenja v lokalih na Nizozemskem stopila v veljavo čez šest mesecev, pa je z novim letom začelo zakon že prostovoljno spoštovati okoli 70 odstotkov hotelov, barov in restavracij.

G. V.