Razdejanje pred poslopjem ZN-a po napadu. Foto: EPA
Razdejanje pred poslopjem ZN-a po napadu. Foto: EPA
Mogadiš
Skrajneži so bili iz Mogadiša pregnani pred dvema letoma. Foto: Reuters

Gre za prvi napad pripadnikov skrajne islamske skupine Al Šabab na predstavništvo svetovne organizacije v Mogadišu, potem ko so bili pred dvema letoma pregnani iz prestolnice.

Tarča napada so bili prostori Razvojnega programa ZN-a (UNDP). Med mrtvimi so štirje tuji člani osebja ZN-a, štirje somalijski državljani, ki so bili zaposleni kot varnostniki, in sedem napadalcev, je sporočil somalijski notranji minister Abdikarim Husien Guleda.

Eden izmed napadalcev se je z avtomobilom bombo najprej razstrelil pri vhodu v poslopje, nato pa so vanj vdrli drugi napadalci in začeli streljati na varnostnike. Spopad je trajal uro in pol, nato pa so nadzor nad poslopjem znova prevzeli pripadniki vladnih sil in mirovnih sil AU-ja.

Somalijski premier Abdi Farah Širdon je obsodil "nesmiseln in podel napad na nedolžne civiliste ZN-a". V šoku je tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Martin Nesirky. "Generalni sekretar je seznanjen z napadom na ZN v Somaliji in je šokiran," navaja sporočilo.

Po letih kaosa šibka osrednja vlada
Revno Somalijo je opustošila dve desetletji trajajoča vojna. Zadnja zares delujoča vlada tedanjega predsednika Mohameda Siada Barreja je padla v državnem udaru leta 1991, državo pa so zatem dolga leta pretresali spopadi med rivalskimi klani. Zavladal je kaos, ki je med drugim omogočil "razcvet" piratov in z Al Kaido povezanih islamistov.

Septembra lani je bila po vojaškem posredovanju enot Afriške unije in Etiopije, ki jim je uspelo pregnati islamske skrajneže iz nekaterih ključnih mest, vzpostavljena vlada, ki jo podpira ZN. Kljub vsemu vlada ostaja šibka in velike dele Somalije še naprej nadzirajo milice.