Osamo bin Ladna so pripadniki ameriških posebnih enot ubili maja leta 2011 na njegovem posestvu v Pakistanu. Foto: EPA
Osamo bin Ladna so pripadniki ameriških posebnih enot ubili maja leta 2011 na njegovem posestvu v Pakistanu. Foto: EPA

Zahtevo po objavi posnetkov trupla nekdanjega voditelja teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna je podala konservativna organizacija Juditial Watch, ki je že lani na zveznem sodišču prve stopnje doživela poraz s svojo zahtevo po fotografijah in videoposnetkih ubitega bin Ladna in njegovega pokopa v morju.

Objava posnetkov bi bila v nasprotju z interesom varnosti
Zdaj je tričlanski senat prizivnega sodišča v Washingtonu potrdil, da je imela ameriška obveščevalna agencija Cia prav, ko je zavrnila predajo posnetkov, saj bi bilo to v nasprotju z interesom varnosti ameriških državljanov. Sodišče je obrazložilo, da bi objava posnetkov ogrozila nacionalno varnost z razkritjem zaupnih metod delovanja tajnih služb, kot na primer identifikacijo posameznikov na podlagi značilnosti obraza.

Dodali so še, da bi objava posnetkov pokopa na morju lahko povzročila nasilje proti Američanom, in pojasnili, da je sodišče pri tem sprejelo argument Cie, da so posnetki ustreljenega trupla preveč srhljivi in da ne gre za nikakršno prikrivanje napak ali nerodnosti, ampak za preprečevanje nasilja nad Američani.

Bin Ladna ubili pred dvema letoma
Osamo bin Ladna so ubili predstavniki ameriških posebnih enot med napadom na njegovo posestvo v pakistanskem mestu Abotabad maja leta 2011. Njegovo truplo so nato odpeljali na ladjo in ga v Arabskem morju vrgli v vodo. Ameriška vlada se je za tovrsten pokop odločila, da bin Ladnov grob ne bi postal romarska točka, ob tem pa zagotavlja, da je bil pogreb opravljen po vseh predpisih muslimanske vere.