Aktivnost somalijskih piratov se je v zadnjih letih zelo zmanjšala. Foto: EPA
Aktivnost somalijskih piratov se je v zadnjih letih zelo zmanjšala. Foto: EPA

"Aris 13 in njegova posadka sta na poti v varno pristanišče ob severni obali Somalije, potem ko so pirati izpustili ladjo," je v noči s četrtka na petek sporočila tiskovna predstavnica misije EU-ja Navfor Jacqueline Sherriff.

"Kot smo razumeli, so pripadniki pomorske policije pokrajine Puntland sodelovali pri izpustitvi ladje in so zdaj na krovu," so sporočili iz EU Navforja, ki sodeluje pri operacijah proti piratom na območju.

Nihče od članov posadke tankerja v lasti družbe iz Združenih arabskih emiratov ni bil poškodovan, so še sporočile sile EU-ja.

Po streljanju umik piratov
Tanker z osmimi člani posadke iz Šrilanke, ki je prevažal gorivo in plin iz Džibutija v somalijsko prestolnico Mogadiš, so ugrabili v ponedeljek. Zatem so pripadniki pomorske policije v četrtek pirate napadli in se z njimi zapletli v streljanje, nato pa so se pirati umaknili.

Čeprav so pirati najprej zahtevali odkupnino, pa so se nazadnje umaknili brez pogojevanja. V intenzivnih pogajanjih so sodelovale somalijske pomorske sile, klanske starešine in pirati.

To je bila prva ugrabitev kakšne tuje ladje ob obali Somalije po letu 2012. Pred tem so somalijski pirati ugrabili številne ladje in jih izpustili v zameno za odkupnino. Za poznejše zmanjšanje piratskih aktivnosti so pripomogle mednarodne patrulje in okrepljena prisotnost varnostnikov na ladjah.