Strti oče ene izmed žrtev, ki so ju našli v sredo obešeni na drevesu. Foto: Reuters
Strti oče ene izmed žrtev, ki so ju našli v sredo obešeni na drevesu. Foto: Reuters
Indija
Odnos do žensk v Indiji je številne besne ljudi pognal na ulice. Foto: Reuters
Indijska policija
Med aretiranimi sta tudi dva policista. Foto: Reuters

V Indiji se vse bolj širita bes in ogorčenje zaradi krutega zločina - brutalnega posilstva in umora sestričen, starih 14 in 16 let, ki so ju v sredo našli obešeni na mangovcu. Ker doma nista imeli stranišča, sta odšli na potrebo v bližnji gozd, kjer sta izginili. Policija je aretirala pet moških, ki naj bi bili vpleteni v zločin, proti trem - gre za brate - so sprožili preiskavo zaradi umora in skupinskega posilstva. Sodelovanja naj bi bila kriva tudi dva policista.

"Storilci si zaslužijo enako kazen kot moja hči. Obešeni naj bodo pred ljudmi," je dejala mati enega izmed deklet, ki si je menda nadvse želela postati zdravnica, da bi se izkopala iz hude revščine.


V Maleziji naj bi se zgodil podobno krut zločin, saj naj bi skupina 38 moških več ur posiljevala 15-letno dekle. Grozljiv zločin se je zgodil že pred desetimi dnevi v severni provinci Kelantan, a je policija osumljence našla tako pozno zaradi molka prebivalcev vasi. Pridržali so 13 ljudi, policija meni, da gre najverjetneje za skupino preprodajalcev mamil.


Še živi obešeni na mangovec

Moški, obtoženi umora, so najprej posilili žrtvi, nato pa so ju obesili, je pojasnil vodja policije v okrožju Budaun Atul Saxena. "Dekleti sta bili še živi, ko sta bili obešeni," je povedal novinarjem. Po besedah Saxene so bili aretirani vsi, ki so jih policistom naznanili družinski člani nesrečnih deklet. V nadaljnji preiskavi policisti ugotavljajo, ali je v zločinu sodeloval še kdo.

Drugačen odnos, ker sta bili dekleti in nižje kaste?
Družini mladih žrtev policijo obtožujeta, da bi lahko rešila dekleti, vendar za to niso pokazali interesa, ker sta bili dekleti iz nižje kaste. Po navedbah očeta ene izmed žrtev je namreč njegov brat slišal krike deklet, ko so ju zajeli moški, a je pobegnil, ker so mu grozili s smrtjo. Družina je dogajanje nemudoma prijavila policiji, ki pa je odgovorila, da sta dekleti z moškimi iz višje kaste in da se bosta v nekaj urah vrnili. Policija se je odzvala šele 12 ur po prijavi o njunem izginotju.

Zahtevo po razširitvi preiskave je podal Akileš Jadav, premier zvezne države Utar Pradeš, ki se je predtem znašel pod plazom kritik, ker se je norčeval iz novinark, ki so ga spraševale o vse več primerih posilstev v zvezni državi. "Vi ste varni, zakaj vas torej skrbi?" jim je odgovoril.

Še vedno živ spomin na posilstvo na avtobusu
Napadi na ženske in spolno nasilje so v ospredje pozornosti v Indiji prišli, potem ko je skupina moških leta 2012 na avtobusu v New Delhiju na zelo krut način posilila in pretepla neko študentko, ki je nato umrla zaradi poškodb. Sledili so množični protesti, oblasti pa so takrat med drugim zaostrile kazni za posiljevalce.

Vse glasnejša so tudi opozorila o slabem stanju sanitarij v državi. Po raziskavi Združenih narodov je Indija država, v kateri je več prenosnih telefonov kot stranišč. "V državi je 545 milijonov prenosnikov, kar pomeni, da ga ima skoraj polovica vseh prebivalcev, a hkrati je Indija tudi država z največjim številom ljudi, ki morajo opravljati potrebo na prostem. Teh je kar 620 milijonov. Dekleti doma nista imeli stranišča, kam drugam kot ven bi lahko šli? A za rešitev te težave nihče ne naredi ničesar," je opozorila ena izmed vaščank.

Obljube s figo v žepu?
Varnost žensk je bila tudi ena izmed tem nedavnih parlamentarnih volitev v Indiji. Novi premier Narendra Modi je sicer dejal, da bo sprejel ukrepe za večjo varnost žensk, posebej na podeželju, a ženske skupine že opozarjajo, da ni ponudil nobenih konkretnih rešitev in da se zdi, da enakopravnost spolov ni visoko na njegovi listi prioritet.