Uživanje marihuane v Španiji ni prepovedano, je pa nezakonita njena prodaja. Foto: EPA
Uživanje marihuane v Španiji ni prepovedano, je pa nezakonita njena prodaja. Foto: EPA
Nasad marihuane
Iz različnih delov sveta so v zadnjih letih že prišle pobude o sprostitvi zakonov, da bi omogočili zakonito gojenje marihuane in s te tudi na ta način spopadli s krizo. Foto: EPA

Vas južno od Barcelone deli usodo celotne Španije, ki jo je gospodarska kriza v zadnjih letih spravila skoraj na kolena. Rasquera je zabredla v dolgove, ki znašajo že vrtoglavih 1,3 milijona evrov, in vas jih ne more več odplačevati.

Vaški svet je zato s štirimi glasovi za in s tremi proti februarja sklenil, da bodo sedem hektarjev skupnega zemljišča oddali v najem organizaciji, ki promovira rekreacijsko in terapevtsko uporabo zelene rastline.

Toda nekateri prebivalci se niso strinjali s takim reševanjem vaškega proračuna in predlog je romal na referendum. Od 960 prebivalcev vasi jih ima volilno pravico 804 in na referendumu je predlog podprlo 308 volivcev, medtem ko jih je bilo 239 proti, kar pomeni 56,3 odstotkov podpore.

Po besedah vaškega župana Bernata Pellisa je to odličen rezultat, čeprav bi morali zbrati 75 odstotkov glasov podpore, da bi lahko šli naprej s svojim načrtom, če jim seveda tega prej ne bi preprečila država.

V Španiji je dovoljena uporaba manjših količin marihuane za lastne potrebe, a gojenje in prodaja večjih količin bi lahko pomenila navzkrižje z zakoni, na kar so vaščane opozorile tudi oblasti v Madridu.

Marihuana donosnejša od oliv
V Rasqueri se prebivalci tradicionalno ukvarjajo s pridelavo grozdja in oliv. Župan je načrtoval, da bo pridelek marihuane odkupovala Organizacija za osebno rabo kanabisa iz Barcelone (ABCDA) in po izračunih vaškega sveta bi lahko z oddajo zemljišča zaslužili kar desetkrat več, kot pa je trenutno cena na trgu.

ABCDA naj bi letno vaščanom plačala 650.000 evrov, ustvarili pa bi tudi 40 delovnih mest.

Konec marca je španska vlada predstavila najostrejše varčevalne ukrepe, s katerimi želi privarčevati 27 milijard evrov, poznavalci opozarjajo, da so gospodarski kazalniki še veliko hujši in da bi bilo treba privarčevati še enkrat večjo vsoto denarja, če se hoče država izogniti usodi, ki so jo doživele Grčija, Irska in Portugalska.

Španija ima najvišjo stopnjo brezposelnosti v Evropski uniji, in sicer 24,3 odstotka, dvakrat višja pa je ta stopnja med mladimi.