Tudi v Madridu krepko naraščajo cene najemnin in nepremičnin. Foto: Pixabay
Tudi v Madridu krepko naraščajo cene najemnin in nepremičnin. Foto: Pixabay

Predlog zakona je 350-članski parlament sprejel s 176 glasovi za in 167 proti, en poslanec se je glasovanja vzdržal. Med drugim predvideva omejitev višanja najemnin, okrepitev zaščite za tiste, ki jim grozi izselitev, in sankcije za najemodajalce z več praznimi stanovanji.

O predlogu bo zdaj odločal še senat, nakar se bo predvidoma sredi maja vrnil na glasovanje v spodnji dom parlamenta. Španska leva vlada želi pospešiti postopek potrjevanja, tako da bi bil zakon sprejet še pred več regionalnimi in lokalnimi volitvami 28. maja. Zakon, ki ga je premier Pedro Sanchez označil za prvi stanovanjski zakon od vrnitve Španije v demokracijo leta 1975, je del reform, ki jih je Madrid v zameno za sredstva za okrevanje obljubil Bruslju.

Vlada trdi, da je namen zakonodaje pomagati tistim, ki si le s težavo privoščijo stanovanje, obenem pa omejiti špekulacije z nepremičninami.

"S tem stanovanjskim zakonom in prizadevanji za socialne nastanitve v prihodnjih letih bomo spremenili paradigmo, tako da bo to, kar je danes luksuz, za mlade postalo osnovno sredstvo," je predlog komentiral Sanchez. Že prejšnji teden je poudarjal, da ima Španija ogromno težavo na področju stanovanj, češ da so se povprečne najemnine med letoma 2014 in 2021 zvišale za 45 odstotkov, zaradi česar so stanovanja postala za številne, zlasti mlade, nedosegljiva.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vse višje najemnine so sicer v državi, ki je po finančni krizi leta 2008 doživela sesutje nepremičninskega sektorja, sprožile trpko razpravo. A do predloga vlade so močno kritični v opoziciji, češ da bo vodil v zmanjšanje ponudbe in višje cene ter ne rešuje dolgoročnih težav z nastanitvami.

"Fantastična priložnost za skvoterje," sporočajo iz Ljudske stranke, kjer tudi menijo, da bodo spremembe otežile in upočasnile proces izselitve. Po njihovih navedbah se je skvotanje v zadnjih letih povečalo za 50 odstotkov. Do predloga so kritični tudi v združenjih najemodajalcev.

V skladu s predlogom se sicer višanje najemnin ne bo usklajevalo z inflacijo in ga bodo z letom 2024 trajno omejili pri treh odstotkih. Nov indeks naj bi bil določen leta 2025. Regionalne oblasti bodo v skladu s predlogom tudi lahko določile posebna območja, na katerih visoke cene odganjajo najemnike, in omejile cene najemnin.