Parada ponosa se je končala na splitski rivi. Foto: EPA
Parada ponosa se je končala na splitski rivi. Foto: EPA
Split preplavile mavrične barve

Tretja Parada ponosa v Splitu - Split Pride 2013, ki se je je udeležilo 300 aktivistov, med njimi tudi državni uradniki (hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in minister za upravo Arsen Bauk) in javne osebnosti, je minila mirno.

V prvi vrsti tudi župan
Tokrat se je zgodilo prvič, da so oblasti tako hitro privolile v organiziranje Parade ponosa, katere sporočilo je boj proti diskriminaciji homoseksualnih parov v vsakdanjem življenju.
V prvih vrstah pa je hodil tudi novoizvoljeni župan Splita Ivo Baldasar, ki je dejal, da je mesto enkrat že naredilo napako, a jo je zdaj popravilo.
Udeleženci Parade ponosa so se zbrali v splitskem mestnem parku blizu glavne tržnice in shod nadaljevali po središču mesta. Organizatorji Parade ponosa so društva Kontra, Iskorak in Rišpet, pridružili pa so se jim tudi predstavniki organizacij za človekove pravice iz sosednjih držav, med drugim iz Beograda.

Prva Parada ponosa v znamenju nasilja
Na prvi dalmatinski Paradi ponosa v Splitu junija 2011 je prišlo do izgredov, v katerih je bilo nekaj ljudi ranjenih, policija je pridržala okoli 70 ljudi, ki so agresivno zmerjali in žalili udeležence shoda ter vanje metali različne predmete.
Organizatorji so odgovornost za prekinitev prireditve pripisali policiji. Lani je za varnost na Paradi ponosa skrbelo 900 policistov. Letos jih je po pisanju Slobodne Dalmacije, vendarle nekoliko manj, le nekaj sto in 40 radarjev.

Zveza Urbana desnica, ki nasprotuje Paradi ponosa, je Splitčane pozvala, naj čas med parado preživijo s svojimi družinami na sprehodu po mestni plaži Žnja.
Župan za izenačitev pravic
"V čast mi je, da sem prvi župan Splita na Paradi ponosa. Danes pošiljamo sporočilo, da imajo tudi pripadniki skupnosti LGBT svoje pravice, za katere menijo, da so jim bile kršene, zato so nas prosili za podporo. Naša dolžnost je, da zaščitimo vse tiste, ki se počutijo ogrožene."

Nasprotnikom parade pa je sporočil, da imajo pravico do svojega mnenja, ne pa tudi do izvajanja nasilja. Ob tem je obljubil, da bo mesto društvu LGBT zagotovilo prostore za nemoteno delovanje. Hkrati pa se je zavzel za izenačitev pravic istospolnih parov s heteroseksualnimi, kar posledično velja tudi za pravice njihovih otrok.

Split preplavile mavrične barve