Elioz Spitzer je uporabljal storitve prostitutke visokega ranga. Posledice: izgubil je položaj guvernerja, po vsej verjetnosti za vedno zapravil politično kariero in ogrozil družinske odnose. Prostitutka, s katero se je dobival, pa je doživela svojih pet minut slave. Foto: EPA
Elioz Spitzer je uporabljal storitve prostitutke visokega ranga. Posledice: izgubil je položaj guvernerja, po vsej verjetnosti za vedno zapravil politično kariero in ogrozil družinske odnose. Prostitutka, s katero se je dobival, pa je doživela svojih pet minut slave. Foto: EPA
Monica Lewinsky in Bill Clinton
Afera Billa Clintona s pripravnico Monico Lewinsky je zamajala stolček takratnega ameriškega predsednika. Foto: EPA
Bill in Hillary Clinton
Bill Clinton svoji ženi, ki se poteguje za demokratsko predsedniško nominacijo, ves čas stoji ob strani. Tako kot je Hillary njemu stala ob strani med afero Lewinsky. Foto: Reuters
Mark Foley
52-letni Mark Foley se je moral odpovedati položaju, ko je na dan privrel škandal zaradi nadlegovanja mladih pripravnikov v predstavniškem domu. Foto: Reuters
John McCain z ženo
Obtožbe, da se je pred leti spustil v zunajzakonsko razmerje, so dosegle tudi republikanskega predsedniškega kandidata McCaina, ki pa je vse odločno zanikal. Foto: Reuters

spomnil nekaterih podobnih škandalov, ki so pretresali ameriško politiko.

Prejšnji teden je časopis Times objavil članek, kjer so razkrili, da naj bi guverner Spitzer "uporabljal" storitve prostitutke visokega ranga, za katero naj bi odštel več tisoč dolarjev. Novica je takoj postala najbolj vroča tema vseh svetovnih časopisov in televizij, pozivi k njegovemu odstopu pa so začeli prihajati z vseh strani.

48-letni Spitzer, ki je poročen in oče treh otrok, bo moral znova zgraditi odnose s svojo družino in si na novo ustvariti kariero. Jasno je povedal, da se ne bo več vrnil v politiko, ker pa je pred politično kariero vodil newyorško tožilstvo, kjer je zaradi boja proti finančnemu kriminalu na Wall Streetu in prostituciji užival velik ugled, obstaja možnost, da se bo vrnil v pravne vode, kar pa ne bo preprosto, če ga bodo obtožili.

Se Spitzer ni ničesar naučil?
V svetovnih medijih se tako postavljajo vprašanja, kako se je lahko 48-letni Spitzer tako spozabil, da je zaradi svojih dejanj ogrozil tako svojo družino kot tudi svojo politično kariero. Je pozabil na afero z Monico Lewinsky, ki je takratnega predsednika Billa Clintona skoraj stala predsedniškega mesta? Je pozabil na javne obtožbe in zgražanje javnosti ob podobnih škandalih po svetu? Kako se je lahko podal na pot, ki se le redko izogne škandalu in ponižanju?

Clintonova afera še buri duhove
Eden največjih spolnih škandalov, ki je pretresel ameriško politiko, je bilo razmerje takratnega predsednika Billa Clintona z 22-letno pripravnico v Beli hiši, Monico Lewinsky. Novica o zunajzakonskem razmerju je postala tema številka ena vseh svetovnih medijev, predsednik Clinton pa je bil podvržen dolgi preiskavi, ki se je leta 1998 končala z zahtevo predstavniškega doma po javni obtožbi in odstavitvi predsednika. To je bil drugi "impičment" v zgodovini ZDA, a je senat Clintona po 21-dnevnem procesu oprostil vseh obtožb.

Intimne podrobnosti Clintonovega življenja so takrat preplavile svetovne medije, afera se je vlekla skoraj leto dni, Clinton pa je v zgodovino zapisan kot predsednik, ki je onečastil Belo hišo in izdal družinske vrednote, ki so Američanom tako zelo svete.

Livingstona živahno življenje stalo kariere
Novembra leta 1998 bi moral republikanec Robert Livingston prevzeti mesto predsednika predstavniškega doma. A so njegovo kariero uničile štiri ženske, ki so založniku Larryju Flintu zaupale, da so si v zadnjih desetih letih z Livingstonom delile posteljo. Flint je informacije takoj objavil, Livingston pa je ob zgražanju javnosti odstopil ne le z mesta predsednika predstavniškega doma, ampak je zapustil tudi kongres.

Foley osramotil republikansko stranko
Republikansko stranko je pred zadnjimi kongresnimi volitvami pretresel škandal, ko je prišlo na dan, da naj bi član predstavniškega doma, 52-letni Mark Foley, pošiljal seksualno eksplicitna elektronska sporočila mladim fantom, pomočnikom v kongresu. Foley, ki naj bi ga v mladih letih zlorabil duhovnik, je zaradi obtožb nekaj dni po izbruhu škandala odstopil.

Republikanci, ki so zaščitniki družinskih vrednot in demokratom očitajo moralno neprimerno vedenje, so bili nad škandalom zgroženi, Foleyju so očitali moralno sporna dejanja in izgubo političnega kapitala zaradi škandala. Sporno je bilo tudi to, da je bil Foley predsedujoči odboru predstavniškega doma za pogrešane in zlorabljene otroke ter avtor zakona za varstvo otrok.

Craig občeval z moškimi in izgubil senatorsko mesto
Decembra lansko leto je ameriško politiko pretresel tudi homoseksualni škandal. Senator Larry Craig, ki so ga na javnem stranišču ujeli z moškim, naj bi občeval z več moškimi. Osem homoseksualcev je senatorja Craiga obtožilo, da je z njimi imel ali pa je poskušal imeti spolne odnose, štirje med njimi so svoja pričanja celo zelo začinili, vse skupaj pa je objavil časopis Idaho Statesman. Eden izmed moških je bil Mike Jones, plačani spremljevalec, ki se je leta 2006 zapletel tudi v spolni in amfetaminski škandal z evangeličanskim pridigarjem Tedom Haggardom. Po škandaloznem odkritju se je senator Craig odpovedal svojemu položaju.

Je prešuštvoval tudi McCain?
Spolnemu škandalu se ni izognila niti predsedniška tekma. Senator iz Arizone in republikanski predsedniški kandidat John McCain naj bi pred leti varal svojo ženo. Novico o prevari je objavil časopis New York Times, ki je poročal, da naj bi imel McCain pred devetimi leti romantično razmerje s 40-letno lobistko Vicki Iseman. McCain je vse obtožbe odločno zanikal, novico pa so takoj pograbili mediji, saj je bilo najzanimivejše predvsem to, da bi bilo, če bi šlo za resnico, popolnoma v nasprotju z njegovimi visokimi etičnimi stališči.

B. T.