Izrael za napad krivi Hamas, ki nadzoruje to območje Gaze. Foto: EPA
Izrael za napad krivi Hamas, ki nadzoruje to območje Gaze. Foto: EPA

Spopad se je zgodil vzhodno od mesta Han Junis na jugu Gaze, potem ko je bila izraelska patrulja tarča bombnega napada, nato pa je sledilo streljanje. Po poročanju nekaterih medijev naj bi palestinski napadalci skušali ugrabiti izraelske vojake. Odgovornost za napad je prevzelo vojaško krilo palestinskega gibanja Hamas - Brigade Al Kasama. Hamas je sporočil, da so njegovi borci le odgovorili na vdor izraelskih vojakov.

Izraelska vlada je sporočila, da sta bila ubita častnik in vojak, še dva pripadnika vojske pa sta bila ranjena v streljanju, ki je izbruhnilo, potem ko so palestinski borci nameščali razstrelivo ob varnostni ograji na jugu Gaze. Palestinski viri navajajo, da so Izraelci odgovorili s tanki in težkim orožjem. Iz bolnišnice v Gazi so sporočili, da je bilo ranjenih najmanj pet Palestincev, med njimi desetletni otrok.

Izraelci morajo delovati na obeh straneh
Tiskovna predstavnica izraelske vojske Avital Leibovich je dejala, da je to "tragičen" in "boleč" incident na območju, kjer poteka "vsakodneva vojna", ko Palestinci nameščajo razstreliva in vseskozi streljajo čez mejo, zaradi česar morajo izraelski vojaki delovati na obeh straneh meje, da bi zagotovili "maksimalen obrambni sistem".

To je najhujši incident po lanski izraelski ofenzivi na Gazo, ko je bilo ubitih 1.400 Palestincev, med njimi večinoma civilisti, in 13 Izraelcev. Hamas, ki od leta 2007 nadzoruje območje Gaze, od konca ofenzive do danes ni izvajal večjih vojaških akcij in na območju od takrat vlada relativno zatišje. Manjše palestinske frakcije so sicer nekajkrat izstrelile rakete na Izrael.