Zaradi nezadovoljstva tamilskih upornikov se mir na Šrilanki oddaljuje. Foto: EPA
Zaradi nezadovoljstva tamilskih upornikov se mir na Šrilanki oddaljuje. Foto: EPA
Šrilanka bi bila lahko raj na Zemlji, vendar sta jo močno zaznamovali desetletji oboroženih spopadov med uporniki in vojsko. Foto: RTV SLO

Vzrok za to potezo je spor okoli prevoza poveljnikov tamilskih upornikov v njihovo oporišče na severu Šrilanke. Šrilanška vojna mornarica je namreč napovedala, da bo nadzorovala plovbo potniških ladij. Na njih naj bi potovala tudi neoborožena delegacija, ki nadzoruje uresničevanje določil o premirju med uporniki in vladnimi silami, ter vojaški poveljniki.

Vodja delegacije Tamilskih tigrov Puledevan je dejal, da so potovanje uporniških poveljnikov zaradi vmešavanja vojske odpovedali. "Če srečanja s poveljniki ne bo, odpadejo tudi pogovori v Ženevi", je dejal Puledevan.

Vodja mednarodnih nadzornikov, Šved Maj-Den Ulf Henricsson, je dejal, da so Tamilski tigri v enem izmed podpisanih dokumentov šrilanški vojski dovolili nadzorovanje plovbe potniških ladij, vključno s tisto, ki naj bi prevažala poveljnike. "Če tega niso vedeli, potem slabo berejo dokumente," je dejal Henricsson.

Krvavi boj Tamilcev za svojo domovino
Nasilje v Šrilanki kljub mirovnim pogovorom ne poneha. Samo v tem tednu, ki velja za enega najbolj krvavih po sklenitvi premirja leta 2002, je bilo ubitih več kot 40 ljudi. Vlada in uporniki so nadaljevanje pogajanj v Švici že prestavili na drugo polovico aprila. Od začetka nasilja pred dvajsetimi leti je bilo na Šrilanki ubitih več kot 64 tisoč ljudi.