Albanci naj bi Srbom na Kosovu izrezali organe in jih nato na črnih trgih prodajali. Foto: EPA
Albanci naj bi Srbom na Kosovu izrezali organe in jih nato na črnih trgih prodajali. Foto: EPA
Ina Rama
Albanska generalna državna tožilka preiskavo zavrača. Foto: EPA

Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je dejal, da je albanska generalna državna tožilka Ina Rama zavrnila prošnjo po preiskavi, Vukčevićev predstavnik pa je dejal, da se bo Srbija v tem primeru obrnila na Svet Evrope.

Vukčević je namreč v ponedeljek želel obiskati neko provizorično kliniko na severu Albanije, a so mu oblasti to preprečile. Prepričan je, da se v okolici klinike nahajajo množična grobišča.

Rama je že prej sporočila, da nova preiskava ni potrebna, saj naj bi primer že preiskale lokalne oblasti, prav tako pa tudi preiskovalec haaškega sodišča. "Izkazalo se je, da obtožbe niso resnične," je dodala.

O organih pisala tudi Del Pontejeva
Nekdanja glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je v svoji knjigi Lov zapisala, da je njena skupina preiskovala primer in ugotovila, da naj bi okoli 300 Srbom, ki so bili leta 1999 v času vojne na Kosovu zaprti v Albaniji, odstranili nekatere organe, domnevno za nadaljnjo prodajo. Albanski premier Sali Beriša je te obtožbe že zavrnil.

Že pred štirimi leti skušali opraviti preiskavo
Leta 2004 je skupina ZN-ovih preiskovalcev, ki je ugotavljala, ali je prihajalo do trgovine s človeškimi organi, skušala ob hiši nekega kosovskega Albanca izkopati trupla, da bi videla, ali so bili organi odstranjeni, naletela na protest vaščanov, ki so s svojimi telesi preprečili izkopavanje, rekoč, da gre za trupla njihovih bližnjih. Na njihovo stran se je postavil tudi albanski preiskovalec.

M. R.