Srečanja med dolgo ločenimi družinskimi člani so vedno izjemno čustvena. Foto: EPA
Srečanja med dolgo ločenimi družinskimi člani so vedno izjemno čustvena. Foto: EPA
Snidenje ločenih korejskih družin

Gre za prvo tovrstno srečanje po enem letu kljub močno zaostrenim napetostim na Korejskem polotoku.
To je enkratno srečanje, na katerem bodo lahko Južni Korejci iz 97 družin s 97 sorodniki iz Severne Koreje preživeli slabe tri dni. V drugem delu srečanja se bodo nato od ponedeljka do srede prav tako slabe tri dni s svojimi 207 severnokorejskimi svojci dobili še Južni Korejci iz drugih 96 družin.

V 10 letih 20.000 snidenj
Dogovor o ponovnem srečanju ločenih družin, prvem po enem letu, sta na začetku meseca dosegla Rdeča križa Severne in Južne Koreje. Izredno čustveno srečanje ob jugovzhodni obali Severne Koreje se dogaja v času velikih napetosti v odnosih na Korejskem polotoku, ki jih je v petek še dodatno zaostril strelski incident na meji med obema Korejama, prvi po februarju 2008.

Ponovna srečanja družin so po navadi zelo čustvena, saj je večina ločenih svojcev že starejših in si želijo videti sorodnike še pred smrtjo. Od leta 2000 je bilo omogočeno ponovno snidenje več kot 20.800 družinskim članom. Po korejski vojni med letoma 1950 in 1953, ki se je končala s premirjem, a brez mirovne pogodbe, je med obema Korejama ostalo razdeljenih na milijone korejskih družin.

Snidenje ločenih korejskih družin