Napis, ki vabi: Pridite k nam, če ne, pridemo mi k vam! Foto: EPA
Napis, ki vabi: Pridite k nam, če ne, pridemo mi k vam! Foto: EPA

Bar, ki nosi ime Firma, kot so imenovali nekdanje vzhodnonemško ministrstvo za državno varnost, bo namreč v celoti posvečen vohunjenju nekdanje vzhodnonemške obveščevalne službe: goste bo čakalo zaslišanje pod zaslepljujočo svetlobo, Stasijev porcelan in celo žara, za katero lastniki bara trdijo, da je v njej pepel nekdanjega vzhodnonemškega voditelja Ericha Honeckerja. Ne manjka seveda niti kamera, ki že od vrat dalje spremlja goste na vsakem koraku.

Lokal, ki leži v vzhodnem Berlinu ob ulici, kjer je bilo nekoč ministrstvo za državno varnost, je med nekdanjimi žrtvami Stasijevih metod povzročila val ogorčenja. "Ta pub ne more biti manj primeren, kot je," je dejala direktorica vladnega arhiva Stasijevih dokumentov in dodala, da kdor koli bi videl poročila, "ne bi mogel piti piva v tistem baru".

Lastnika, 60-letni Willi Gau in 53-letni Wolle Schmelz, sta se za odprtje Firme odločila, potem ko sta bila odpuščena iz prejšnje službe, in vztrajata, da nikoli nista bila člana Stasija. Lokal je po njunem mnenju le provokativen, toda resen prikaz satire, piše britanski Guardian.

Po predvidevanjih je Stasi zaposloval 90.000 polnozaposlenih vohunov in še 100.000 neuradnih ovaduhov, ki so oprezali in terorizirali na stotisoče državljanov.

K. T.