Šrilanška vlada je za boj proti upornikom lani namenila 1,6 milijarde ameriških dolarjev. Foto: EPA
Šrilanška vlada je za boj proti upornikom lani namenila 1,6 milijarde ameriških dolarjev. Foto: EPA
V prestolnici Kolombo so po predsednikovem nagovoru ljudje začeli slaviti. Foto: Reuters

Mesto Kilinochchi na severu otoka ima za Tamilske tigre izredno velik pomen, saj so iz njega vodili protivladne upore, v njem so delovale tudi ločene policijske enote, sodišča in zapori. Njihov cilj je že 25 let ustanovitev ločene države za manjšinske Tamilce, zato prehod mesta v vladne roke pomeni velik udarec - še pred dnevi so vladno zavzetje mesta označili za "sanjarjenje".

"Vse ljudstvo naj izkaže spoštovanje in hvaležnost junaškim vojakom, ki so izbojevali to zmago. To je zgodovinski dogodek za Šrilanko," je v televizijskem nagovoru dejal šrilanški predsednik Mahinda Radžapakse, ki je obrožene upornike tudi pozval, naj odložijo orožje.

Uporniška skupina Osvobodilni tigri tamilskega Eelama (LTTE), krajše Tamilski tigri, trditev vlade o padcu mesta ni ne potrdila ne zanikala, že prej pa so napovedali, da bodo tudi v primeru zavzetja Kilinochchija nadaljevali boj.

Delovanje tigrov spet prepovedano
Razmere so se v tej azijski državi, nekdanjem Cejlonu, ki leži jugovzhodno od Indije, zaostrile, potem ko se je 31. decembra upornikom iztekel zadnji rok za izpolnitev pogojev ultimata, ki jim ga je dala vlada. V skladu z njim bi morali Tamilski tigri dovoliti 300.000 civilistom, ki živijo na območjih pod njihovim nadzorom, da zapustijo to območje in poiščejo zatočišče v krajih, ki jih nadzira vlada. Ker uporniki tega niso storili, je predsednik države ponovno uvedel prepoved delovanja Tamilskih tigrov, ki je bila sicer odpravljena leta 2002.

V spopadih ubitih okoli 70.000 ljudi
Spopadi med Tamilskimi tigri, ki se za samostojno državo bojujejo od leta 1983, in vladnimi vojaki so do zdaj zahtevali okoli 70.000 življenj, le redki pa so dnevi, v katerih se ne zgodi kakšen incident.

A. P.