Pogrešano Avstralko so nazadnje videli v noči s 17. na 18. september. Foto: MMC RTV SLO
Pogrešano Avstralko so nazadnje videli v noči s 17. na 18. september. Foto: MMC RTV SLO

21-letnico so nazadnje videli v diskoklubu Fuego v Dubrovniku 17. septembra, Brittin brat Darren Lapthorne pa je od varnostnika v diskoteki izvedel, da so jo ob odhodu iz kluba spremljali dva moška in pet žensk. Varnostnik mu je povedal, da sta moška Britt in drugim dekletom ponudila prevoz, vendar so njuno ponudbo zavrnile.

Pri preiskovanju mu pomaga nekdanji hrvaški policist, ki ga je, tako je povedal oče Dale Lapthorne, Darren spoznal prek lastnika hotela, v katerem stanuje.

Starša po pomoč k avstralskemu premierju Ruddu
Starši hrvaški policiji očitajo, da se ni dovolj potrudila pri iskanju njune hčerke, saj naj ne bi zaslišali nobenega izmed delavcev v diskoteki, kjer so dekle nazadnje videli. Elke in Dale Lapthorne sta se po pomoč obrnila na predsednika avstralske vlade Kevina Rudda in zunanjega ministra Stephena Smitha, ker sta presodila, da "avstralske in hrvaške oblasti ne delajo nič, kar bi lahko pomagalo pri iskanju dekleta." "Povedali nam niso ničesar. Hrvaške oblasti se obnašajo, kot da se nič ni zgodilo. Ni nobene preiskave. Iščejo pogrešano osebo ali truplo, sicer pa ni preiskave," je dejala mama pogrešane 21-letnice.

Avstralski zunanji minister Smith je staršem sporočil, da je hrvaška vlada odobrila, da se v preiskavo izginotja vključi tudi policist iz Avstralije, vendar samo kot opazovalec. Na Hrvaško prihaja tudi avstralska parlamentarna delegacija, katere predstavnik bo zaprosil za srečanje s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem, da bi tako pospešili preiskavo.

Hrvaški mediji poročajo, da je Britt Lapthorne prišla v Dubrovnik 13. avgusta, dva dni pozneje pa se je zadnjič slišala s starši, med svojim popotovanjem pa se je ustavila tudi v Ljubljani. Izginotje dekleta je prijavil lastnik hostla, potem ko se ni vrnila v svojo sobo, v kateri so ostale nedotaknjene vse njene stvari, vključno s potnim listom. Iskanje se je preselilo tudi na splet: prek Facebooka približno 6.000 ljudi išče sledi za mlado Avstralko.

K. T.