Stoltenberg je na čelu Nata že skoraj osem let. Foto: Reuters
Stoltenberg je na čelu Nata že skoraj osem let. Foto: Reuters

Predtem je nemški Welt am Sonntag poročal, da naj bi Stoltenberg še enkrat podaljšal svoj mandat na čelu zveze, da bi Nato ohranil stabilnost vodenja, dokler traja vojna v Ukrajini. Zdaj so pisanje nemškega časopisa v njegovem uradu zanikali.

"Mandat generalnega sekretarja Jensa Stoltenberga je bil podaljšan trikrat, tako da je na tem položaju služil skoraj devet let," je v soboto sporočila tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu. "Njegov mandat se bo končal oktobra in nima namena zaprositi za novo podaljšanje." Nekdanjemu norveškemu premierju so mandat na čelu Nata podaljšali lani.

Med letoma 2000–2001 in 2005–2013 je bil premier Norveške, naslednje leto pa je prevzel vodenje Nata. Predtem je bil tudi finančni minister in minister za energijo.

Welt am Sonntag je poročal, da želijo države članice zavezništva omogočiti Stoltenbergu, da vodi organizacijo v času vrha ob 75-letnici Nata aprila prihodnje leto v Washingtonu. Takrat bi se lahko potegoval tudi za položaj predsednika Svetovne banke, saj se bo takrat iztekel mandat Davidu Malpassu.

Za zdaj ni znano, kdo bo nasledil Stoltenberga na čelu Nata. Med kandidati z največ možnostmi se omenjata španski premier Pedro Sanchez in britanski obrambni minister Ben Wallace.