Hindujci se borijo za oživitev starodavnega pomena svastike kot simbola miru. Foto: EPA
Hindujci se borijo za oživitev starodavnega pomena svastike kot simbola miru. Foto: EPA
Srp in kladivo
Estonska vlada meni, da sta svastika ter kladivo in srp znaka spodbujanja sovraštva. Foto: EPA
Kraki nacistične svastike so obrnjeni v desno. Foto: EPA

Predstavnik hindujcev v Veliki Britaniji Ramesh Kallidai je dejal, da je bila svastika simbol miru že tisočletja preden so jo zlorabili nacisti, in opozoril, da bi bila njena prepoved diskriminatorna do hindujcev: "Samo zato, ker je Hitler zlorabil svastiko in jo uporabil za propagando nasilja, rasizma in diskriminacije, še ni treba prepovedati tega starodavnega simbola miru."

Kallidai je sporočil, da so se že obrnili na Evropsko unijo, naj preuči to vprašanje. Prepovedati svastiko bi bilo po njegovem mnenju podobno kot prepovedati križ, ki ga je med svojimi morilskimi pohodi uporabljal kukluksklan.

V kampanjo proti prepovedi uporabe svastike so se vključile tudi skupine hindujcev iz Nizozemske, Belgije in Italije.

Svastika prepovedana v Nemčiji
Uporaba svastike je sicer že prepovedana v Nemčiji, medtem ko je estonska vlada konec leta 2006 potrdila osnutek zakona o prepovedi uporabe sovjetskih in nacističnih simbolov, saj naj bi spodbujali sovraštvo.

Na začetku leta 2005 je bilo veliko prizadevanj za prepoved svastike po vsej Evropski uniji, vendar so propadla zaradi nasprotovanja številnih vlad, vključno z Veliko Britanijo. Razmišljanja o prepovedi svastike so se znova prebudila z nemškim predsedovanjem Evropski uniji. Vendar pa Evropo ne vznemirjajo le nacistični, temveč tudi komunistični simboli. Za njihovo prepoved se je leta 2005 zavzel podpredsednik Evropske komisije in komisar za svobodo, varnost in pravosodje Franco Frattini.

Svastika - starodavni simbol
Slovenska arheologinja Irena Šavel je lani ob najdbi uteži z vrezano svastiko v Prekmurju zapisala, da je svastika nedvomno zelo star simbol sreče, zdravja, lahko pa predstavlja tudi sončno kolo, ki se pojavlja skoraj na vseh celinah (razen v Avstraliji) že od mlajše kamene dobe dalje. Na žalost je dobila negativen pomen v novejšem času kot simbol antisemitističnih gibanj z največjimi razsežnostmi v času nemškega nacionalsocializma. Kraki nacistične svastike so obrnjeni na desno, prave pa vedno na levo, je še pojasnila Šavlova.

B. R.